Poveşti de binePoveşti cu mâncareMacarons – deserturi cu istorie

Macarons – deserturi cu istorie

Nuanțe vesele, arome unice, formă perfect rotundă… toate într-un macaron: desertul celebru în întreaga lume. Nu a fost nevoie de mult timp pentru ca majoritatea persoanelor să se îndrăgostească de ele, devenind astfel unul dintre simbolurile dulci ale Franței. De cele mai multe ori sunt asociate cu eleganță și rafinament, iar acest lucru poate că se datorează simplității lor. Cochiliile crocante la exterior și moi în interior au la bază un amestec din migdale, albuș de ou și zahăr. Gustul lor inconfundabil poate fi combinat cu ușurință cu o mulțime de alte arome complementare prezente în crema sau gemul cu care sunt lipide cochiliile două câte două.

Chiar dacă vă duc cu gândul la Paris, povestea acestor deserturi își are originea în Siria, care era unul dintre cei mai mari exportatori de migdale din lume, în perioada Renașterii, de când datează primele forme de macarons. Bineînțeles, acestea nu semănau deloc cu ceea ce cunoaștem astăzi. Atunci când migdalele au ajuns în Europa, și-au găsit locul în special în cultura italiană. Astfel, în peninsulă au început să fie tot mai utilizate, denumirea desertului provenind din această limbă.

De aici, migdalele au ajuns în Franța sub formă de pastă, prin intermediul soției Regelui Henri al II-lea, Caterina de Medici. De origine italiană, acesta a fost Regina Franței în perioada 1547 și 1559, fiind remarcată pentru contribuția ei în cultura gastronomică. Aici, macarons au devenit cunoscute într-un timp foarte scurt, clasa nobilă fiind fermecată de aceste mici preparate. Însă doar după Revoluția Franceză au început să fie cunoscute și de către oamenii de rând.

Inițial, macarons erau vândute fără umplutură, doar sub forma cochiliilor care au la bază o bezea. Însă în 1980, Pierre Desfontaines, nepotul celebrului Louis Ernest Ladurée , a venit cu geniala idee de a lipi două câte două cojile de macarons cu o cremă simplă, iar astfel au fost reinterpretate deserturile, în forma celebră pe care o cunoaștem astăzi. De atunci, salonul de ceai Ladurée, situat pe bulevardul Champs-Elysées este un loc de neratat în rândul iubitorilor acestor deserturi.

De aici, s-a desprins celebrul Pierre Hermé, care după contribuția sa în expansiunea brand-ului Ladurée într-un lanț de cofetării de lux, și-a construit propria afacere. Contractul pe care îl avuse nu îi permitea să își deschidă cofetării în Paris, iar datorită acestui lucru, primul său magazin a fost în Tokyo, în anul 1998. Doar după anul 2002, acesta a putut să își construiască brand-ul și în capitala Franței.

Cu o lungă istorie în spate, pornind de la migdalele importate în cantități limitate în Italia, iar apoi transportate în Franța, macarons nu au fost mereu deserturile pe care le cunoaștem astăzi. Vesel colorate și umplute cu creme unice, în funcție amprenta patiseriei care le produce, vor fi mereu vedete în rândul preparatelor dulci.

Mai Multe

More article