Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariFericirea la locul de muncă

Fericirea la locul de muncă

Într-un articol anterior, AICI,  am vorbit despre fericirea la locul de muncă şi ceea ce poate face compania în care lucraţi, să vă crească gradul de fericire. Acum este momentul să vedem ce ţine de fiecare persoană în parte.

 

Există mai multe abordări ale fericirii. Una dintre ele spune că, adesea, fericirea derivă din interiorul oamenilor. Este evident faptul că exprimarea fericirii depinde de tipurile de personalitate. Astfel, oamenii extrovertiţi sunt mai fericiţi în diverse situaţii specifice. De asemenea, există şi alte legături (mai slabe, ce-i drept) cu alte aspecte ale personalităţii; şi patternul depinde de ce tip de fericire este luată în considerare.

 

O a doua abordare ar fi cea a caracteristicilor demografice. De exemplu, femeile din Anglia arată o mai mare satisfacţie a locului de muncă decât o au bărbaţii, în ciuda faptului că sunt plătite mai prost decât aceştia. Angajaţii mai în vârstă sunt mai satisfăcuţi decât cei tineri şi lucrătorii ocazionali sunt mai fericiţi decât s-ar aştepta.

O a treia modalitate de a înţelege modelele bazate pe persoană este aceea de a examina judecăţile făcute în evaluarea unei situaţii.

Tabloul de mai jos reliefează un set de procese mentale care pot apărea în evaluarea unui anumit mediu. Aceste evaluări influenţează gradul de fericire la locul de muncă.

1. Comparaţie cu alte persoane: “Cum se compară situaţia mea cu cea a unui alt individ sau a unei persoane de nivel mediu?”

2. Comparaţie cu alte situaţii, care pot fi de 2 feluri:

Situaţiile expectate:  „Cum se compară situaţia mea cu situaţia la care mă aştept? ”

Studiile de specialitate făcute de şomeri au confirmat că evenimentele pozitive sau negative care erau neaşteptate, au un impact mai mare asupra fericirii sau nefericirii, decât evenimentele aşteptate; în cazul angajaţilor, efectul este similar.

Situaţii opuse: „Cum ar fi putut evolua situaţia în alt fel?”

3. Comparaţii cu alte timpuri, care, de asemenea, sunt de 2 feluri:

Tendinţa anterioară: “Până acum, situaţia s-a deteriorat, s-a îmbunătăţit sau a rămas neschimbată? De exemplu progresul către atingerea unui scop este plăcut, dar îndepărtarea de acest scop (sau chiar stagnarea) este neplăcută.

Posibile tendinţe viitoare: “De acum înainte, situaţia este posibil să se deterioreze, să rămână neschimbată sau  să se îmbunătăţească?” Acest tip de judecată poate influenţa, de exemplu, percepţiile asupra probabilităţii succesului sau a unei posibile îmbunătăţiri.

4. Evaluarea importanţei personale acordate diferitelor aspecte, evaluare ce se extinde pe 3 nivele:

Importanţa acordată apartenenţei la un anumit rol:  “Îmi doresc să fiu în acest rol?” Acest tip de evaluare a demonstrat că influenţează nefericirea şomerilor, fericirea femeilor şomere şi pe cea a persoanelor angajate, în general.

Importanţa acordată caracteristicilor unui anumit rol: “Valorific această caracteristică?” Studiile au indicat că fericirea este puternic corelată cu o caracteristică particulară a mediului, dacă acea caracteristică are o semnificaţie personală înaltă.

Importanţa atractivităţii sarcinilor din rolul respectiv: “Îmi plac lucrurile pe care trebuie să le fac?” Acest tip de judecataă este aproape complet ignorat de studiile de specialitate (d-ra ocupă un rol central  în consilierea vocaţională). Dincolo de influenţele specifice mediului, oamenii diferă în funcţie de preferinţele pentru tipurile de activităţi şi acest lucru influenţează percepţia lor despre fericire în situaţii particulare.

5. Evaluarea referitoare la legătura situaţie – eficientă: “A fost/este performanţa mea eficientă în această situaţie?’

6. Evaluarea noutăţii şi familiarităţii: “Este această situaţie una neobişnuită sau este o rutină?”

Răspunsurile afective la o situaţie nouă tind să fie mai mari decât cele la situaţiile familiare.

 

Pentru a înţelege de ce unii oameni sunt mai fericiţi decât alţii, trebuie să luăm în considerare cele 10 procese de judecată şi cei 12 factori de mediu (prezentaţi într-un articol anterior, AICI).

 

psiholog Alexandra Gorea

Articolul precedent10 pitici fericiți
Articolul următorTips-uri pentru rujuri handmade

Mai Multe

More article