10 pitici fericiți

În fiecare dimineață, Alex vine la centru’.

Locul de joacă este unul plin cu lucruri interesante, iar el descoperă tot timpul ceva nou. Acasă e mai greu să aibă atâtea jucării.

Părinții lui Alex provin din sistem, au crescut la casa de copii, însă suferă de afecțiuni psihice. Mai are un frățior. E și el cu probleme…le e tare greu.

Din fericire, Alex e ok. … chiar vorbeşte bine faţă de alţii de vârsta lui (Laura, psihologul centrului). El are parte, de aproape 2 ani de zile, de îngrijire specializată, atenție, asistență medicală imediată (dacă e cazul), dar și de haine, măncare bună și prieteni dragi.

Alex are 2 ani și 2 luni. La Centrul de zi Acoperământul Maicii Domnului mai sunt încă 9 alți ,,pitici,, cu vârste apropiate. Fiecare are locul lui la masă, jucăriile preferate și hăinuțele de schimb…se joacă, se mai hârjonesc…sunt copii, totuși.

Alex și prietenii lui stau zilnic 12 ore alături de doamnele de la centru.

Când vin părinții, după ei, uneori le fac baie pentru că au toate condiţiile acolo: apă caldă, şampon de copii, prosoape curate…şi aşa recomandă şi doamna asistentă.

Micuţii primesc haine şi alimente şi pentru acasă. Părinţii au parte de câte un pachet cu alimente atâta timp cât nu se descurcă financiar, câştigă foarte puţin, însă au un venit, cel puţin unul.

Laura, psihologul de la centru îmi povesteşte că familiile din proiect sunt supravegheate periodic, li se dă o mână de ajutor pentru găsirea unui loc de muncă, dar sunt şi încurajate pentru păstrarea lui.

Pe lângă cele 10 familii, Centrul de zi Acoperământul Maicii Domnului din Cluj Napoca mai sprijină alte 30. 35 de copii peste 2,5 ani sunt ajutaţi, prin programul de susţinere, să intre în învăţământul de stat, iar cheltuielile cu masa şi şcoala sunt suportate de centru.

 

Condiţiile pentru primirea pachetelor cu alimente şi produselor de îngrijire, sunt aceleaşi: loc de muncă în cazul părinţilor, prezenţa la şcoală, dar şi implicarea în proiectele de adunare de fonduri pe care le organizează centrul.

Copiilor le este bine! Cel puţin 8 ore pe zi sunt departe de problemele familiei şi lipsurile zilnice şi sunt conştienţi că primesc, în caz de nevoie, ajutor calificat, atât pentru educaţie, cât şi pentru sănătate.

Acasă pentru ei însemna, în multe cazuri, un garaj fără utilităţi sau un bazin de acumulare căptuşit cu nylon, o rulota în pădure, o gheretă confecţionată din scânduri, lipsă de electricitate şi căldură, foame şi …multe neajunsuri.

 

Centru de zi nu poate găzdui mai mult de 10 copilaşi, iar din resursele proprii e destul de greu să ofere ajutor şi mai multor familii.

Nevoile sunt multe, ştim, însă trebuie să ne autofinanţăm. Primim donaţii de la persoane fizice şi mai organizăm tot felul de evenimente la care confecţionăm, împreună cu copiii şi părinţii (cei care pot), tot felul de lucruşoare pe care le vindem: mărţişoare, ouă decorate cu tehnica şerveţelului, etc (Laura, psihologul centrului)

Aşadar, dacă ajungeţi pe strada Ovidiu, nr 27, în Cluj Napoca şi vreţi să vizitaţi Centru de zi Acoperământul Maicii Domnului, opriţi-vă măcar 10 minte.

Ajutorul vostru e binevenit oricând, nu trebuie să fie vreo sărbătoare creştină care să-ţi înmoaie sufletul şi să-ţi aprindă dragostea pentru semeni. Iar când le veţi vedea în ochi fericirea de a se juca împreună, veţi înţelege exact cum şi cât trebuie să-i ajutaţi.

Alex e mic acum, dar va creşte mare şi va şti să citească, să socotească, va avea haine curate şi o masă caldă în fiecare zi (cel puţin cât e încă în program). A avut un înger bun sau doar noroc… cert e că, într-un fel, este deja învingător!

 

P.S. Sunt şcoli din Cluj Napoca de la care centrul primeşte cornul şi laptele, alimente distribuite gratuit şi ignorate de multe ori de cei care au acasă. Pentru copiii din programul centrului ele reprezintă o super gustare foarte necesară.

 

Mai Multe

More article