Poveşti de binePoveşti cu mâncareFascinanta poveste a ouălor de ciocolată

Fascinanta poveste a ouălor de ciocolată

Chiar dacă este greu de crezut, Sărbătorile Pascale reprezintă cea mai bună perioadă din an pentru producția ciocolatei. De ce? Pentru că ouăle de ciocolată în acest moment sunt cele mai cumpărate produse dulci.

Fie că vorbim despre sortimente cu dimensiuni reduse sau cu dimensiuni mai mari sau chiar foarte mari, ele au devenit celebre începând cu secolul XIX. Aceasta a fost perioada în care a avut loc o revoluționare a produselor de ciocolaterie, iar povestea ouălor de ciocolată este una la fel de importantă precum cea a ciocolatei propriu-zise, care nu a fost mereu așa cum o cunoaștem astăzi. Avea o textură grunjoasă, era foarte tare și de cele mai multe ori amară. De aceea, nu prea se preta pentru a fi prelucrată în diferite forme. Ouăle de ciocolată care se fabricau în acea perioadă mai aveau nevoie de unele îmbunătățiri.

Forma ouălor de ciocolată din prezent, mai exact, doar partea exterioară a produsului fiind din ciocolată, iar interiorul umplut cu diferite creme a fost realizată doar după anul 1866. În 1828 invenția Germană, o presă care separa untul de cacao de pudra de cacao, a fost una din cele două schimbări majore din industria ciocolatei. A doua a fost introducerea pudrei pure de cacao, în 1866. Cadbury a fost prima companie care după acest an a reușit să producă sortimentele de ouă de ciocolată în forma pe care o cunoaștem astăzi. Cele două schimbări majore au făcut posibilă perfecționarea rețetelor, rezultând un semifabricat care putea fi turnat ușor în matrițele pentru ouă, avea o fluiditate bună pentru a permite formarea unei pelicule (exteriorul din ciocolată a oului), iar textura fină era mult mai plăcută comparativ cu sortimentele de până atunci.

Primele ouă realizate după cele două schimbări în procesul de fabricației erau din ciocolată neagră și decorate cu flori din marțipan. Suprafața lor netedă și umplutura făcută din migdale caramelizate era un succes. Nu cu mult timp după, pe la sfârșitul secolului XIX, firma producătoare Cadbury avea 19 sortimente de ouă de ciocolată. Un număr imens, având în vedere perioada și procesele de fabricație care era în continuă dezvoltare.

După anii 1900, au fost introduse pe piață primele sortimente din aceste produse făcute din ciocolată cu lapte. În scurt timp au devenit celebre, iar în zilele de astăzi în continuare mai mult de jumătate din ouăle de ciocolată sunt fabricate în varianta cu lapte.

Deși sunt multe simboluri specifice acestei sărbători, ouăle de ciocolată sunt printre cele mai apreciate în rândul copiilor. Acum, le găsim în majoritatea magazinelor, consacratele firme producătoare întrecându-se în realizarea decorurilor și umpluturilor cât mai originale. Mai mult decât atât, tot mai mulți ciocolatieri și cofetari expun în vitrine lor creațiile artizanale, decorate cu multă măiestrie.

Oul de ciocolată, unul dintre cele mai cumpărate produse în perioada acestei sărbători poate fi un simplu desert sau poate fi adus la rangul unei opere de artă. În oricare variantă l-ați alege, povestea lui este și va rămâne aceeași.

Mai Multe

More article