Poveşti de binePoveşti cu mâncareCum ne influențează alimentele buna dispoziție

Cum ne influențează alimentele buna dispoziție

Cu siguranță anul 2020 nu este așa cum ne-am fi așteptat, iar schimbările care au avut loc ne-au influențat mai mult sau mai puțin stilul de viață. Obiceiurile alimentare s-au schimbat și ele, în cele mai multe cazuri. Este evident că o dietă dezechilibrată duce la diferite afecțiuni fizice, dar la fel se poate întâmpla și în cazul sănătății mentale și a stării de spirit.

În continuare vor fi prezentate trei dintre cele mai semnificative exemple care arată strânsa legătură dintre alimente și buna noastră dispoziție:

Mesele luate la intervale regulate de timp

Primul exemplu se referă la perioadele regulate de timp care trebuie făcute între mese. Nivelul glicemiei, în acest fel, rămâne într-un anumit interval cu care este obișnuit corpul. Dacă nu se respectă orele de masă, glicemia scade sub nivelul normal și cauzează oboseală, iar în foarte multe cazuri persoanele devin irascibile sau chiar anxioase. Așadar, pentru o stare de bine pe tot parcursul zilei, nutriționiștii recomandă mese regulate la interval de 3-4 ore (cu precizarea că aceasta nu este o regulă). În acest fel, se menține relativ constant nivelul de energie rezultat din degradarea substanțelor nutritive din alimente.

Aportul suficient de lichide

Hidratarea este de asemenea un factor important în ceea ce privește sănătatea noastră, atât fizică, cât și psihică. Mai ales că în această perioadă organismul nostru elimină și mai multă apă (prin transpirație), este extrem de important să-i asigurăm cantitatea suficientă de lichide. Este adevărat, deshidratarea ne poate încetini capacitatea de gândire sau concentrare. Mai mult decât atât, chiar dacă pare surprinzător, deshidratarea ne creează pofte pentru alimentele nu tocmai sănătoase.

Alimentele ultra-procesate

Chiar dacă există o strânsă legătură între produsele de timp „junk-food” și o stare de spirit proastă, este greu de spus care este raportul cauză/efect. Consumul excesiv al acestor produse influențează negativ starea de spirit sau invers, starea de spirit negativă influențează consumul excesiv al produselor ultra-procesate. Oricare variantă ar fi, cred că este evidentă concluzia: trebuie să limităm consumul acestor produse… sau chiar să le excludem din dietă.

 

Oboseala, starea de spirit proastă sau anxietatea sunt asociate cu sănătatea psihică. Alimentele joacă și ele un rol foarte important în ceea ce privește starea noastră generală, iar de aceea, din dieta noastră nu trebuie să lipsească glucidele, lipidele, proteinele și desigur, vitaminele și sărurile minerale. Iar acum, pentru că avem la dispoziție o varietate foarte mare de fructe și legume proaspete, indicat ar fi să le consumăm cât mai des.

Mai Multe

More article