Poveşti de binePoveşti cu mâncareCând un smoothie poate fi inamicul nostru?

Când un smoothie poate fi inamicul nostru?

Ce facem atunci când vremea se schimbă și temperaturile de afară încep să scadă? Răspunsul este simplu. Majoritatea persoanelor își schimbă dieta și includ în alimentația lor mult mai multe vitamine. Fie că provin din suplimente alimentare, fie că sunt conținute în alimentele pe care le consumăm, toate vor întări sistemul imunitar. Însă, sunt smoothie-urile o opțiune sănătoasă pentru a crește aportul de vitamine din dieta noastră?

Primul lucru care trebuie avut în vedere este cantitatea de smoothie din alimentația de zi cu zi. Consumat în exces, acest preparat se poate transforma cu ușurință dintr-o gustare hrănitoare într-o sursă excesivă de zaharuri. Un smoothie conține atât pulpa, cât și sucul dintr-un fruct (sau mai multe), iar cantitatea recomandată pe zi este 150 ml, ceea ce înseamnă că aceste băuturi nu trebuie să înlocuiască mesele principale și că ele fac parte din categoria gustărilor.

Este foarte ușor să se adauge într-un blender fructe sau legume, lapte, iaurt sau alte ingrediente în funcție de rețetă și să se obțină o băutură rece. Practic, prin acest proces, dacă ne raportăm la fructe și legume, peretele celulelor este distrus, iar astfel se pune în libertate sucul din interior. În schimb, dacă le consumăm ca atare, organismul nostru va trebui să folosească energie pentru eliberarea substanțelor nutritive din interiorul celulelor, iar tot acest proces va dura mai mult timp. Astfel, cu puțină matematică și un bilanț caloric, ajungem la concluzia că smoothie-urile ne dau multă energie pe moment, datorită zaharurilor care au fost puse în libertate când s-au amestecat toate ingredientele. După puțin timp însă… senzația de foame va reapărea.

Pentru a nu fi foarte mare cantitatea de zaharuri dintr-un smoothie, chiar dacă este prezent în mod natural în ingredientele folosite, este bine să se adauge și componente proteice sau lipidice. Astfel, senzația de sațietate din porția de smoothie (150 ml) va fi mai lungă, însă băutura nu va înlocui o masă din zi. O rețetă echilibrată va conține în cantități moderate atât glucide, cât și lipide, proteine și bineînțeles, vitamine. De asemenea, fibrele joacă și ele un rol foarte important în alimentația noastră. Este indicat să fie adăugate și în smoothie-uri pentru capacitatea lor de a  încetini procesul de absorbție a zaharurilor.

Așadar, o băutură energizantă, naturală, și foarte versatilă se poate transforma ușor într-o „bombă calorică” datorită concentrației mari în zaharuri. Doar pentru că sunt prezente în mod natural în ingredientele care sunt folosite într-un smoothie, nu înseamnă că pot fi ignorate.

În concluzie, pentru aportul de vitamine, mai ales din această perioadă, smoothie-urile pot fi o foarte bună alegere. Condiția este ca rețeta să fie bine configurată în funcție de nevoile personale. De asemenea, aceste băuturi nu trebuie să înlocuiască mesele principale și nici să fie consumate în exces.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Mai Multe

More article