Poveşti de binePoveşti cu mâncareSfaturi pentru o toamnă savuroasă

Sfaturi pentru o toamnă savuroasă

Zilele de toamnă încep ușor să își facă simțită prezența, iar temperaturile devin tot mai scăzute. Pentru a rămâne sănătoși și pentru a ne feri de boli este important să avem grijă la ce mâncăm și să avem un stil de viață echilibrat. Purtarea măștii rămâne și ea valabilă în această perioadă. Dar să nu deviem de la subiect, iată câteva alimente care trebuie neapărat consumate pentru a savura pe deplin toamna:

Ciupercile

Dacă nu sunteți fanii plimbărilor lungi prin pădure pentru a vă culege propriile ciuperci, le puteți cumpăra. Important este să nu lipsească din alimentație, în special în această perioadă. De ce? Acestea conțin o cantitate semnificativă de vitamina D. În această perioadă nu mai petrecem suficient timp în lumina naturală pentru a ne sintetiza această vitamină, iar de aceea trebuie să consumăm alimentele care o conțin. Mai mult decât atât, puținele kilocalorii din ciuperci fac să fie o alegere ideală în unele diete.

Zucchini

Conținutul ridicat în vitaminele A, C, E și K este primul motiv pentru care ar trebui să alegem mult mai des această legumă. La capitolul antioxidanți, majoritatea persoanelor știu că este important să fie prezenți în alimentație, iar dovleceii fac parte din categoria produselor care conțin acești compuși. Deci, cât mai mulți zucchini în cât mai multe preparate. Îmi amintesc că am mâncat în Grecia o salată doar din zucchini și puțină miere. Ar putea fi o variantă pentru clasica salată de varză.

Merele

Acum este momentul să consumăm mere locale. Un lucru interesant este că toamna ele conțin cea mai mare cantitate de vitamina C. Se știe că această vitamină ne ajută să ne întărim sistemul imunitar, însă ceea ce probabil nu este atât de cunoscut e că ne ajută să ne menținem pielea hidratată. Chiar dacă le găsim pe tot parcursul anului în magazine, importate din alte țări, nu pot fi comparate cu cele de pe meleagurile noastre. Ideal ar fi să le consumăm crude, însă eu sunt de părere că și prăjitura cu mere e bună, iar gustul poate fi asociat doar cu toamna.

Tot pentru preparate savuroase și sănătoase se pot folosi și perele, prunele sau strugurii (mai mult pentru deserturi) sau dovlecii (aici se poate opta între un fel principal sau un desert). Bineînțeles, roadele anotimpului sunt mult mai multe, iar noi trebuie doar să le includem în alimentație. Zilele se scurtează, temperaturile încep să scadă, iar organismul nostru are nevoie să fie pregătit pentru anotimpul rece. Pe lângă importanța hidratării trebuie menționat că nucile și usturoiul (două produse atât de accesibile în țara noastră) contribuie și ele la sănătatea noastră.

Ceea ce ne oferă toamna poate fi în egală măsură sănătos și savuros. Un produs local, ajuns acum la maturitatea de consum este cea mai bună alegere pe care noi, consumatorii, o putem face.

Mai Multe

More article