Poveşti de călătorieOmul de știință și călătoriile sale de cercetare

Omul de știință și călătoriile sale de cercetare

Zilele acestea am primit știrile:

„Trei dintre cei mai importați oameni de știință din lume sunt din USAMV Cluj-Napoca!”

„Trei profesori din cadrul universității clujene USAMV  se află în Top World Ranking 2%, al celor mai importanţi oameni de ştiinţă din lume, TOP publicat de către platforma ELSEVIER BV, Stanford University.”

„Din România, în ”World ranking of top 2% scientists 2021” sunt incluși 190 de oameni de știință, iar la nivel mondial 190.064. Din cadrul USAMV Cluj sunt 3 personalități.”

Unul dintre aceștia trei este prietenul și colaboratorul nostru Prof. dr. Andrei Daniel Mihalca. Felicitări !!!

În Zimbabwe – fotoreportaj african

Pasiunea pentru fotografie și pentru captarea și imortalizarea scenelor cu animale sălbatice impresionante surprinse în habitatul lor natural, alături de călătorii în zone geografice la care unii dintre noi nici nu am visat sunt ingredientele vieții și activității lui Andrei Daniel Mihalca.

Știm că celor mai mulți dintre voi le este dor de o nouă aventură în lumea sălbatică așadar v-am pregătit un fotoreportaj din ultima aventură africană, în Zimbabwe, în Mana Pools Național Park, pe urmele bivolilor sălbatici africani și a întregului ecosistem din jurul lor.

Fiecare fotografie este însoțită de cuvintele autorului.

E evident că Mana Pools a fost despre bivoli. Și tot ecosistemul din jurul lor. Bivolii africani impun respect. Cam totul pleacă din calea lor. Mai puțin leii și aceste păsări, (oxpecker în limba engleză) care se hrănesc cu căpușe și alți ectoparaziți ai marilor ierbivore africane.

Visez de ceva vreme o astfel de scenă. Partea frumoasă e că eram pe jos, fără mașină, fotografiam niște bivoli de la vreo 15 metri distanță și din senin leii au atacat. O leoaică a țâșnit chiar de lângă mine. Fără alte cuvinte.

După o scenă extrem de violentă de vânătoare, terminată cu uciderea a doi bivoli sălbatici africani (un adult și un vițel), după ce leii au fost și ei la rândul atacați violent de turma de bivoli, apele s-au liniștit. Praful s-a ridicat. Leoaica care a dat lovitura de grație ambilor bivoli, e drept, celui mare cu ajutorul celor doi masculi a avut o scenă de tandrețe de câteva minute cu unul dintre masculi. Lângă cadavrul bivolului cel mare. Natura e cel puțin impresionantă. Să asistăm la o astfel de scenă singuri, de la doar câteva zeci de metri, fără nici o protecție, nici măcar mașina a fost probabil una dintre cele mai puternice scene la care am asistat în viața mea. Vor mai urma poze, dar cea de azi e probabil cea mai emoționantă.

Scenele de luptă dintre lei și bivoli. Este momentul când leoaica atacă un vițel. Scena se petrece chiar în fața ochilor mei, dar praful ridicat este atât de gros încât abia dacă se observă ceva. Încerc să rămân calm, țin focusul manual și trag câteva rafale. Nici bivolii nu prea înțeleg ce se întâmplă. Doi bivoli încearcă să atace leoaica, dar se ciocnesc între ei. Am noroc că răsăritul e în spate, lumina fiind magică. Doar praful face scena aproape invizibilă.

Începutul sfârșitului. Leoaica așteaptă cu răbdare ca masculii să dea lovitura de grație bivolului deja slăbit. Dar până la urmă, ea l-a ucis.

Până la o nouă aventură, puteti reciti AICI alte poveşti ilustrate din călătoriile neobositului Andrei Daniel Mihalca.

Mai Multe

More article