Poveşti de binePoveşti cu mâncareOare ţi-e poftă de niște paste delicioase?

Oare ţi-e poftă de niște paste delicioase?

De fiecare dată când mi-e foame, invariabil, soluţia salvatoare pentru un prânz rapid, sunt versatilele paste. Aproape oricine (ei, nu chiar oricine) rezolvă urgent aceasta “problemă”, cea a unei mese rapide,  gustoase și hrănitoare în câteva minute. Se fierb niște paste al dente și se aruncă peste ele un sos. Simplu ca bună ziua !

Dar… există și un “dar”, dacă-l intrebi pe Mattia (și cine nu-l cunoaste pe Mattia? ), pastele savuroase, după reţete de la “mama lor, de acasă”, nu sunt chiar așa de  simplu de făcut.

L-am rugat să-mi spună în câteva cuvinte, o reţetă mai specială de paste.

A ales Pastele al Ragu.

Ingredientele de bază ale sosului ragu sunt : ceapa, morcovul și ţelina ( nu rădăcina, nu frunzele, ci acea parte dintre acestea pe care o găsim sub denumirea de “apio” și pe care noi, românii, nici nu o prea luăm în calcul), carnea de vită și porc în proporţii egale, uleiul de măsline (evident) și mult, mult sos de roșii (cu pulpă cu tot – roșii fierte, decojite și pasate bine împreună). Foarte simplu până aici, pentru că găsim soluţii ajutătoare care ne pot ușura munca. Zarzavaturile sunt pe toate gardurile, carnea tocată de bună calitate este pe galantarele mai tuturor magazinelor care se respectă, iar sosul de roșii este deja disponibil și el sub toate formele: de la roșii pasate, la roșii în bulion.

Cel de-al doilea ingredient esenţial, desigur, pastele. Poţi alege după bunul plac: spaghete, tagliatelle, penne, sau cannelloni, sau….orice alt tip de paste preferi. Aici, știinţa bucătăriei iteliene îţi impune un singur lucru : să le fierbi exact atât cât trebuie. Nici prea mult nici prea puţin. Cele “al dente”sunt cele mai savuroase.

Ei și de aici se termină cu partea simplă și începe partea mai puţin simplă. Sosul ragu se fierbe la foc încet 4 ore.

  • 4 ORE ??? Întreb, crezând că n-am fost atentă.
  • Da, cel puţin 4 ore. Ingredientele trebuie să se întrepătrundă încet, să-și împrumute încet aromele. Hei, și dacă vrei să știi, sunt bucătari care fierb până la 10 ore acest sos. Acela e sos de sos !

unnamed-2

Deci dragii mei, pastele al ragu se prepară nu doar cu dragoste și pricepere ci și cu multă, multă răbdare.

Bineînţeles că avem și aici părţi bune și părţi mai puţin bune.

Să începem cu partea mai puţin bună.

  • Durează tare mult să faci această minunăţie.

Dar părţile bune sunt mai multe.

  • Sosul ragu e delicios;
  • Îl poţi folosi atât la paste cât și la vestita lasagna;
  • Îl poţi prepara și depozita apoi în frigider, pentru utilizări ulterioare;
  • Dacă n-ai chef sau timp să-l faci, găsești la Mattia și familia sa ( poate nu ţi-am spus, dar alături de el sunt mai tot timpul și părinţii ) varianta perfectă ( chiar și “to go”, adică la pachet).

O vizită la noua locaţie McMilano merită încercată, mai ales pentru că ţi se oferă și o alternativă la cazul în care vrei să te lingi pe degete sau să cureţi farfuria. Mattia servește obligatoriu alături de toate pastele sale și o porţie de focaccia (o pâinică rotundă, proaspată, pufoasă și delicioasă) care, spune el, este pentru “curăţat farfuria de ultima picătură de sos”.

14368893_676152395884960_1717944962374532591_n

Ce ziceţi, v-am facut poftă?

 

 

Mai Multe

More article