Poveşti din ClujClujul vintageClujul în cei 18 ani ai Republicii Populare

Clujul în cei 18 ani ai Republicii Populare

Între 30 decembrie 1947 și 21 august 1965, statul român a purtat numele de Republica Populară Română. Anii comunismului incipient au fost marcați de numeroase schimbări sociale și culturale, iar orașele au început să se transforme, atât în ceea ce privește construcțiile pentru instituții publice, cât mai ales, extinderea zonelor de locuit și a zonelor industriale.

Primul bloc turn construit în Cluj a fost cel din Piața Mihai Viteazul. Activitatea de construcție a fost amplu popularizată, șantierul fiind activ zi și noapte. Fiind ridicat din prefabricate, lucrările avansau rapid, iar pe timpul nopții, muncitorii se transformau în veritabili actori, șantierul fiind luminat de reflectoare uriașe, care transformau actul construirii celui mai înalt bloc din oraș într-un spectacol privit de sute de oameni.

O lucrare amplă a fost și construirea Cinematografului „Republica” și a ansamblului de blocuri alăturat. Finalizat în anul 1962, cinematograful cu ecran panoramic și sală cu peste o mie de locuri, era cel mai mare din Transilvania.

Extinderea orașului s-a făcut spre partea de nord-vest, iar blocurile cu câte zece etaje din cartierul Grigorescu au ajuns să adăpostească forța de muncă proaspăt angajată în marile fabrici și uzine ale Clujului. Campusul universitar Hașdeu, numit atunci „Orășelul Studențesc” a fost ridicat pentru a oferi locuri de cazare și cantină studenților al căror număr a crescut simțitor. Palatul Culturii a primit ca sediu clădirea Curții de Apel, spațiile generoase fiind utilizate pentru evenimente și ca sediu al Bibliotecii Județene. În anul 1950 a fost înființat Teatrul de Păpuși, iar în 1960 a fost construită Casa de Cultură a Studenților.

În anul 1959 a fost introdus transportul public electric cu troleibuze. Noile mijloace de transport au fost ornate la inaugurare cu ghirlande de flori. Linia 1 deservea Fabrica de Încălțăminte Clujana (János Herbák), iar linia 2 venea de la gară până la sfârșitul străzii Dorobanților (Budai Nagy Antal), în timp ce linia 3 ajungea tot de la gară până pe Nicolae Titulescu (Pata).

Cei 18 ani în care România a fost republică populară a suferit transformări majore în ceea ce privește spațiul urban, numeroși locuitori de la sate transformându-se peste noapte în orășeni. Schimbări au fost și la nivelul imnului, „Zdrobite cătușe” (1948), fiind înlocuit în anul 1953 cu „Te slăvim, Românie!”. Clujul a simțit acut schimbarea, spațiul urban modificându-se în ritmul industrializării, cu blocuri numeroase care cuprindeau spații de locuit restrânse în care să încapă cât mai multe familii.

Expoziția foto „Clujul în timpul Republicii Populare” poate fi vizitată la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor, în perioada 07.02 – 02.03.2020. Intrarea este liberă.

Mai Multe

More article