Poveşti din ClujClujul vintagePrima clădire din Cluj a cărei arhitect a fost o femeie

Prima clădire din Cluj a cărei arhitect a fost o femeie

La sfârșitul secolului al XIX-lea, când domeniul arhitecturii a început să se definească profesional, femeile nu au fost prea interesate să profeseze. Inițial, studiile de arhitectură erau chiar evitate de fete deoarece pe lângă cunoștințele teoretice, practica în zidărie, cioplirea pietrei și tâmplărie, făcea ca școlile superioare de construcții să fie mai puțin abordabile. Cu toate acestea, o „temerară” a câștigat proiectul uneia dintre cele mai cunoscute instituții de învățământ din Cluj, clădirea nouă a Liceului Reformat, azi Colegiul „Gheorghe Șincai.” Cu toate că informațiile despre Erika Paulus sunt extrem de puține, rezultatele muncii ei sunt vizibile după mai bine de un secol.

Exigențele actului educațional au devenit tot mai ferme la începutul secolului XX, astfel că Liceul Reformat cu bogata tradiție educațională (prima școală protestantă maghiară a fost deschisă la Cluj în anul 1545) a fost dotat cu un nou edificiu modern aflat pe actuala stradă Avram Iancu (fosta Petőfi), clădirea veche fiind utilizată ca internat. Construită în 1902 după planurile arhitectei Erika Paulus, noua clădire cu două etaje, având douăsprezece săli de clasă spațioase, laboratoare și zone educaționale conexe, abordează stilistica neo-renașterii cu elemente clasiciste. Dotările laboratoarelor și spațiul generos al încăperilor satisfăceau pretențiile începutului de secol XX, când noile tendințe în abordarea învățământului trasau reguli care aveau menirea de a eficientiza predarea, dar și de a face cât mai primitor spațiul în care elevii învățau.

În 1919 a funcționat în această clădire Gimnaziul Reformat de Fete, pentru ca după naționalizarea din 1948, să adăpostească Școala Medie de Băieți, Nr. 2. În 1959, școala a primit numele „Ady-Șincai” după poetul maghiar Endre Ady și cărturarul român Gheorghe Șincai, denumire pe care a păstrat-o până în 1990, când ultima clasă de maghiară a fost desființată, iar liceul a fost denumit „Gheorghe Șincai”.

Mai Multe

More article