Volanul și vinul sfințit

Am fost cândva frumoși și tineri …
La prevenire avem tot felul de proiecte și campanii de prevenire. Unele veneau de la centru, adică de la IGPR via ICPC, erau proiecte naționale adică, altele erau gândite de noi, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Cluj. Noi nu am asteptat niciodată să ne dea de lucru inspectorul șef. Am avut mereu idei și inițiative.
Unul dintre proiectele pe care le-am inițiat în premieră la nivel național a fost cel gândit cu colega mea Angela. Era un proiect pentru prevenirea terțiară, adică pentru a preveni recidiva. Poliția nu are pârghii pentru a aduce cumva împreună pe cei aflați în situația postcondamnare. Pentru asta, pentru realizarea proiectului adică, am luat legătura cu specialiștii Serviciului de Probațiune Cluj și după câteva întâlniri și discuții lucrurile au fost parafate și am început activitățile în comun.
La sediul Centrului de Prevenire a Criminalității Cluj, erau programate și desfășuram 3 întâlniri care aveau ca temă: Siguranța Rutieră, Prevenirea Violenței Domestice și Ordinea și Siguranța Publică. Cei mai mulți dintre beneficiari erau condamnați pentru infracțiuni la regimul rutier. Oameni de toate felurile, de toate condițiile, din toate categoriile sociale.
Într-una dintre serii, unul dintre beneficiari, fost preot, la prima întâlnire îmi reproșează „în plen” că el este victima abuzurilor și corupției polițiștilor de la Huedin. Ăștia, polițiștii corupti adică, l-au „lucrat” pe el deși nu a fost vinovat pentru producerea accidentului și totul pentru „un țigan” … Nu apucasem să citesc dosarele celor din seria respectivă și nu știam nimic despre condamnarea „sfinției sale” motiv pentru care nu am prea reacționat, limitându-mă să îi spun „răspopitului” că mă voi documenta și la următoarea întâlnire îi voi da răspunsul …
Și răspunsul l-a primit cu vârf și îndesat, tot „în plen” când i-am reamintit că dacă nu a înțeles, „condamnarea sfinției voastre este pentru că ați condus sub influența băuturilor alcoolice având peste 1,00 la mie alcool pur în aerul expirat”. I-am reamintit că nu pentru tamponarea în care a fost implicat a fost condamnat ci pentru conducerea unui autoturism pe drumurile publice în timp ce se afla sub influența alcoolului și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție.
Am avut un ton prea puțin amabil, tăios, dur și care nu admitea replică. Nu s-a așteptat la aceasta și i-am mai spun că în aceste condiții, cu siguranță colegii mei de la rutieră vor mai avea de-a face cu el și evident el va mai avea de-a face cu ei. Și totodată este clar că NU își asumă că a greșit, iar vinul, fie el și sfințit, nu trebuie consumat dacă urmează să conduci.
Neasumarea greșelilor îi face pe cei mai mulți să le repete. Istoria în fond, se repetă într-un fel sau altul, NU?
#Traian Morar
                                                                                                                * * * * *

În 14 ianuarie 2020, fostul purtător de cuvânt al IPJ Cluj Traian MORAR a decis să spună „adio arme” după 30 de ani de carieră în care a îmbrăcat două uniforme albastre,  cea a Aviației Militare Române și cea a Poliției Române.

Au fost 30 de de ani în care a iubit cele două uniforme și instituțiile pe care le reprezentau deopotrivă.

A iubit și respectat OAMENII, LEGEA ȘI UNIFORMA deopotrivă.

Au fost ani intenși în care a adunat povești de viață dar și o bogată experiență profesională. O experiență profesională care îi permite să aducă în fața publicului povești de viață adunate/trăite,  povești cu oameni, povești despre oameni.

Mai Multe

More article