Poveşti de călătorieVin din România. Povestea Cramei Țelna

Vin din România. Povestea Cramei Țelna

Dacă zilele de toamnă au început să pară din ce în ce mai nostalgice, remediul poate fi găsit savurând un pahar cu vin, iar dacă locuiți în Transilvania, vinurile locale sunt probabil cea mai bună alegere.

Astăzi, o mică excursie la Crama Țelna, județul Alba. Nu foarte departe de Cluj-Napoca, conacul unde strugurii sunt transformați în vin este o capodoperă arhitecturală care poartă amprenta stilului transilvănean. Aici, într-o impresionantă pivniță din anul 1784, vinurile se învechesc așa cum trebuie, iar una dintre colecțiile produse poartă denumirea acestui an, Colecția 1784. Tot aici iau naștere și Corbul alb și Crama Țelna, vinuri care trebuie neapărat încercate.

Povestea începe cu mult timp în urmă, după spusele localnicilor, încă de pe vremea lui Burebista. Zona viticolă foarte apreciată a făcut ca mai târziu, Crama Țelna să fie alegerea regelui Matei Corvin pentru nunta sa. Strugurii care se prelucrează sunt din soiurile muscat ottonel, fetească regală, sauvignon blanc și chardonnay, fiind culeși manual din podgoria Alba Iulia. Odată, această podgorie se întindea pe o suprafață semnificativă, însă acum, nu mai este exploatată decât o mică parte din ea.

Datorită altitudinii de peste 600 metri și a condițiilor pedoclimatice, strugurii se coc încet, iar  vinurile care iau naștere au o aciditate ridicată și arome bine definite. Se poate spune că producătorii din această zonă sunt un pic mai privilegiați decât ceilalți.

Pivnița însă este elementul cheie cu care se mândresc producătorii. Aceasta are forma literei U  și este săpată la aproximativ 25 metri sub dealul de lângă conac. Trebuie să recunosc, senzația pe care am simțit-o când am pășit înăuntru a fost unică, parcă m-am întors în timp. Mucegaiul de pe pereți, temperatura de aproximativ 10 grade Celsius și umiditatea relativă de aproape 100 procente fac posibilă desăvârșirea vinului în timp. Producția mică a cramei și priceperea echipei care se ocupă de procesul de vinificație merg mână în mână, fiind create vinuri de o calitate superioară. Tocmai din acest motiv, cu greu pot fi găsite produsele Cramei Țelna în comerț.

Istorie, arhitectură, iscusință și povestea vinului din Țelna, toate pot fi găsite în crama de aici.

Mai Multe

More article