Poveşti de călătorieMagazinul cu amintiri şi haine viu colorate din Larnaca, casa Harei

Magazinul cu amintiri şi haine viu colorate din Larnaca, casa Harei

La prima vedere, vitrina mi-a spus mai multe poveşti şi asta a făcut-o şi mai atractivă. Nu era ca majoritatea vitrinelor, care îşi aleg cu grijă şi conform sfaturilor designer-ului o poveste de sezon în culori complementare sau nuanţe din aceeaşi gamă. Magazinul de pe străduţa îngustă din Larnaca striga parcă poveşti pe mai multe voci…era ca un cântec.

Am deschis uşa. Am intrat. Am făcut o piruetă să identific, dintr-o privire, cât mai multe produse. A fost ca în imaginile acelea alăturate, din revistele pentru şcolari, cu „găseşte diferenţele”.

-Hello, s-a auzit o voce subţire. M-am mai sucit o dată şi, atunci, i-am zărit capul ridicat de după un birou mare,  încărcat cu vârf de lucruri …de toate felurile.

I-am zâmbit şi am acceptat cu plăcere să îmi explice cât mai multe lucruri despre produsele către care vedea că îmi îndrept privirea.

-Aceste sandale sunt dintr-un sat mic din Nicaragua. Sunt fabricate din ţesătură naturală şi modelele sunt unisex. Rochia albastră şi cea verde sunt create de un designer francez, iar materialele sunt aduse tocmai din India. Iar această bluză neagră şi sarafanul sunt opera unui creator grec, Retro Junkie se numeşte brandul lui. Dorim ca toate femeile să se simtă feminine şi frumoase în hainele pe care le oferim. De aceea obiectele de îmbrăcăminte pe care am ales să le expun în magazinul meu sunt toate realizate din materiale de foarte bună calitate.

M-a cucerit din prima. Poate datorită culorilor, poate datorită seninătăţii pe care i-o puteai citi pe chip, nu ştiu, dar am ascultat cu răbdare şi interes tot ceea ce a ales să îmi spună. Era ca şi cum îmi prezenta camera ei.

Hara are 47 de ani şi este un amestec de trei etnii. După unii bunici e cipriotă, după alţii este grecoaică şi alţi strămoşi i-au transmis gene de siciliancă.

-Toate aceste lucruri pe care le am aici, obiecte, fotografii…, mă ajută, mă inspiră şi pot crea. Fiecare din ele reprezintă o amintire. Chiar dacă nu sunt toate fericite, aceste amintiri înseamnă viaţa mea şi le-am adus în magazin. Am adus aici lumea mea pentru că aici petrec cel mai mult timp, în fiecare zi.

Hara, face schiţe pentru modelele de haine pe care şi le doreşte în magazin şi creează accesorii.

Apoi, şi-a dezgolit interiorul antebraţelor şi mi-a arătat tatuajele.

-Brandul meu este un neuron şi a fost creat pentru a onora viaţa mamei mele. A murit, în spital, în urma unei anestezii dozate greşit care i-a distrus sistemul nervos. Semnul acesta, pe care îl am tatuat pe mâna dreaptă, îmi aminteşte de prima zi pe care am trăit-o fără mama alături. Şi celelalte tatuaje reprezintă lucruri importante pentru mine. Trăiesc datorită părinţilor mei şi asta reprezintă linia roşie, iar lupul este sufletul neînfricat al tatălui meu care încă trăieşte. Desenele sunt făcute de mine.

Am probat o rochie albastră şi o bluză negră cu o mânecă de altă culoare. Îmi plac mult rochiile lungi până în pământ, cu multe culori, dar de fiecare dată când încerc vreuna realizez foarte puţinele ocazii în care le-aş purta şi mă mulţumesc cu imaginea din cabina de probă. Mi-am cumpărat bluza şi, în timp ce o împacheta, Hara, a folosit un alt moment de linişte pentru o nouă istorioară.

-E păcat că nu vei fi aici la începutul lui aprilie când vine colecţia de vară. În primele zile, vin prietenele mele în vizită la magazin şi petrecem, până seara târziu, în faţa vitrinelor, cu cocktail-uri şi limonadă. Punem şi muzică şi ne bucurăm. Anul acesta sunt mai fericită. Fostul meu soţ, de care am divorţat în urmă cu patru ani, s-a recăsătorit. Îmi era teamă că nu îl ia nimeni şi nu mai scap de el. Dar am scăpat.  

Ne-am îmbrăţişat şi am schimbat zâmbete. Am plecat cu un vibe pozitiv şi încă îmi sunau în minte ultimele cuvinte rostite cu voioşie şi putere. Ştia acum că are toate şansele să ajungă cândva în Santorini, să-şi împlinească visul.

Așteaptă! a strigat după mine Hara și s-a apropiat cu o cutiuță mică plină de cubulețe din ceară aromată. Pui o lumânare sub ele și se topesc. Vei simți, astfel, mai mult de o lună de zile mirosul din acest magazin…miere și migdale. 

 

 

Mai Multe

More article