Poveşti de binePoveşti cu mâncareUn vin fiert și o poveste pentru zilele reci

Un vin fiert și o poveste pentru zilele reci

Odată cu sosirea iernii începem să consumăm alimente și să preparăm fel și fel de bunătăți menite să ne dea un plus de energie pentru a ne încălzi trupul sau chiar și sufletul. Iar atunci când ne încheiem puloverele și ne înfofolim cu cele mai groase haine din dulap știm cu siguranță ca a sosit acea vreme: vremea vinului fiert!

Aliatul nostru din zilele de azi i-a încălzit și pe strămoși, iar aromele catifelate au vrăjit simțurile tuturor celor care l-au încercat. Vinul fiert este alegerea perfectă atât pentru zilele petrecute în casă, cât și pentru cele în care colindăm aleile din târgurile de Crăciun, însă oricare variantă ar fi, povestea merită să fie știută.

Totul a început în serile friguroase de iarnă din secolul al II-lea când Romanii au descoperit că al lor vin băut fierbinte îi ajuta împotriva gerului. Cu trecerea timpul și pe măsură ce aceștia cucereau teritorii, licoarea magică a câștigat din ce în ce mai multă faimă, însă doar în Evul Mediu vinul fiert a început să semene cu ceea ce cunoaștem astăzi. Adică un vin cald aromatizat cu plante medicinale (al căror scop era să vindece diferite boli). Acum nu mai urmărim neapărat proprietățile curative, însă un lucru a rămas neschimbat: și în acea vreme se foloseau vinuri de calitate inferioară sau cele care nu puteau fi băute.

Cu toate acestea, apropiindu-ne de prezent, ceva nu a prins în rândul europenilor. Excepție a făcut doar Monarhia Suedeză unde vinul fiert a fost extrem de apreciat, ba mai mult, nenumărate rețete au luat naștere aici.

Iar cum fiecare poveste se termină cu bine, punctul de cotitură a acestei băuturi aromate a fost prin anii 1900 când a început să fie asociată cu Crăciunul. Fiecare negustor avea propria rețetă, iar sărbătorile au pus vinul fiert într-o lumină… festivă. Nimic mai simplu pentru ca în următoarele decenii să devină un trend la nivel global. Țări din întreaga lume își preparau amestecuri unice cu vinurile lor speciale. Din acest motiv putem găsi de la vinuri fierte roșii la albe sau de la sangria, la vermut și terminând cu porto.

Iar dacă cuiva i s-a făcut poftă, fără a complica lucrurile, o rețetă simplă și cu puține componente este alegerea ideală pentru a pătrunde în povestea iernii:

  • 1 sticlă vin roșu (calitate medie sau inferioară)
  • 50 ml vin fortificat, spre exemplu Sherry sau Marsala (opțional)
  • O portocală împunsă cu cuișoare și tăiată în patru
  • ½ linguriță scorțișoară (sau un baton) și ½ linguriță nucșoară
  • 2-3 linguri zahăr brun

Se amestecă toate ingredientele într-un recipient cu capac și se mențin fierbinți pentru infuzare timp de 15-20 minute. Și nu, vinul fiert nu trebuie fiert, mica contradicție a limbii noastre. La final se strecoară amestecul și e gata pentru a fi savurat cald alături de o felie de portocală proaspăt tăiată.

Acum, subiectul care rămâne deschis nu este dacă vom savura vinul fiert în acest sezon, însă de la cine va fi? Preferăm să îl preparăm noi sau să încercăm rețetele altora când mergem în vizite?

Mai Multe

More article