Poveşti de binePoveşti cu mâncareSecretul meselor festive

Secretul meselor festive

Pregătirile pentru masa de Crăciun sunt în toi, iar cozonacii imediat îi scoatem din cuptor. În fiecare an Ajunul Crăciunului reunește membrii familiei sub același acoperiș așteptând împreună, cu nerăbdare, momentul celebrării Nașterii Domnului. Colindătorii sunt primiți cu brațele deschise, bradul e împodobit, iar fiecare român respectă cu strictețe obiceiurile transmise din generație în generație specifice zonei în care a copilărit.

Pe lângă bucatele tradiționale din porc, sarmalele sau cozonacii pufoși, anul acesta nu trebuie să lipsească de pe masă un platou unic, extrem de savuros și rafinat. Platoul cu brânzeturi este pregătit cu ocazia fiecărei sărbători în țările vestice, iar ideea nu e deloc rea. Acestea sunt servite de obicei după felul principal, înainte de desert. Motivul din spate este pentru că oferă o senzație de sațietate, iar cremozitatea lor este perfectă pentru a învălui papilele gustative la final.

Dar cum știm ce brânzeturi să alegem? Este foarte simplu. Începem cu un sortiment proaspăt precum telemeaua din lapte de vacă la care se poate adăuga și cea din lapte de capră. Apoi continuăm cu brânzeturile cu pastă moale cum ar fi Camembert sau Brie. Platoul mai trebuie să conțină și un tip de brânză cu pastă semitare (spre exemplu Trapist sau Olanda) și un sortiment cu pastă tare (Cedar sau Parmezan). Iar în cazul în care invitații la masă apreciază aromele puternice se poate opta și pentru brânzeturile frământate (brânza de burduf) sau cele cu mucegai nobil.

Un alt aspect esențial pentru pregătirea unui astfel de platou este cunoașterea cantității pe care un invitat o va consuma. În general se calculează pe persoană 15-20g din fiecare sortiment de brânză, fără a depăși 120g porția servită. Metoda de prezentare rămâne la aprecierea fiecăruia: fie sunt pregătite platouri individuale, pentru fiecare invitat, fie sunt aranjate unul sau două platouri pe mijlocul mesei (respectând cantitatea servită de o persoană precizată mai sus).

De preferat ar fi ca selecția de brânzeturi să fie tăiată și pregătită în ziua în care se servește, iar platourile trebuie neapărat păstrate în frigider, acoperite cu o folie alimentară, până în momentul consumului. Pentru ca aromele să fie mai ușor de perceput brânzeturile pot fi scoase la temperatura camerei, însă doar cu jumătate de oră înainte. Lăsând creativitatea să-și facă de cap, puteți adăuga pe platou și boabe de struguri (mai ales de Anul Nou) sau câteva bucăți de miez de nucă ori un pic de miere.

Majoritatea producătorilor de lactate au cel puțin un sortiment din categoriile de brânzeturi enumerate, iar dacă nu, cu siguranță plăcerea e de partea lor pentru a face o selecție din produsele pe care le au. Astfel, se poate crea un platou cu brânzeturi autohtone, tradiționale și locale. Nu cred că există târg de Crăciun fără un producător de brânzeturi de unde pot fi cumpărate produse de calitate.

Un platou cu brânzeturi servit la mesele festive este, după cum spun toți cei care îl pregătesc, acel ceva care surprinde invitații în mod plăcut și îi va face să își amintească mult timp de momentele petrecute împreună. Rafinat, elegant și gustos: secretul platoului cu brânzeturi.

Mai Multe

More article