În acest an sărbătorile de iarnă vor fi ușor diferite pentru majoritatea dintre noi. Prețurile
alimentelor au crescut și vor continua să crească în următoarea perioadă, iar dacă nu ne
pregătim din timp s-ar putea să fim luați prin surprindere de viteza cu care se golesc
portofelele. Subiectul meniului din ajunul Crăciunului sau a Anului Nou e la fel de dezbătut
precum cel al costisitoarelor cadouri și cert este că deseori se exagerează la acest capitol…
iar totul are un preț.
Ce putem face pentru a ne bucura împreună cu familia de un meniu gustos în perioada
sărbătorilor fără a face risipă (atât de bani, cât și de mâncare) și care este cea mai bună
perioadă pentru cumpărături?
La sfârșitul verii prețurile produselor vegetale erau deja cu 40% mai mari, iar a celor animale
cu 30% mai ridicate față de prețurile din aceeași perioadă a anului trecut. În preajma
sărbătorilor vor fi și mai mari, iar stabilirea unui buget pare că este una dintre cele mai bune
variante pentru a economisi.
Apoi, odată ce a fost stabilit bugetul, va fi nevoie și de o listă de cumpărături. Va trebui să ne
gândim care sunt cele mai importante produse de pe masa de Crăciun și care sunt gustările
de care ne putem lipsi. În fiecare an se aruncă o cantitate semnificativă de alimente
neconsumate precum platourile cu biscuiți, produse de patiserie sau bomboane care se pare
că nu primesc prea multă atenție. Un alt lucru pe care toți trebuie să îl conștientizăm este
cantitatea de mâncare pe care o persoană o poate consuma într-o seară. Pentru binele
bugetului, dar și a sănătății noastre, puține calcule premergătoare orelor de trudă din
bucătărie pot face minuni.
Și încă un mic secret: majoritatea producătorilor de alimente, produse neperisabile, încep cu
mult timp înainte pregătirea stocurilor pentru marele val de achiziții din preajma
sărbătorilor. Dacă alegem un produs la începutul lunii decembrie este probabil să fie exact
același pe care l-am cumpăra cu trei-patru zile înaintea Crăciunului la un preț mult mai mare.
Conserve, paste, brânzeturi maturate, ulei, zahăr, fasole boabe, linte, pastă de roșii sau
mălai, toate sunt ingrediente de bază pentru meniul de sărbători care pot fi achiziționate
încă din această perioadă pentru a economisi.
Iar dacă congelatorul e plin, acum ar fi momentul potrivit să îl reorganizăm. Pregătim câteva
bucate, iar astfel facem loc pentru alte produse pe care le vom folosi de sărbători. Extrem de
multe alimente pot fi păstrate în congelator fără probleme, iar carnea sau produsele din
carne congelate vor rămâne intacte până la finalul anului.
După cum știm cu toții, risipa alimentară reprezintă o adevărată problemă la nivel mondial.
Cine are de suferit? Întreaga planetă, iar dacă până acum, noi, ca indivizi, nu am simțit
consecințele la nivel personal, probabil în viitorul apropiat vom sesiza anumite schimbări din
punct de vedere financiar.
Stabilirea unui buget, planificarea cumpărăturilor din timp și o depozitare organizată în ceea
ce privește produsele alimentare pot face minuni.
- Micul dejun, o masă care nu ar trebui evitată - 19 nov. 2024
- Putem găsi fericirea în mâncare? - 1 nov. 2024
- MINA Cluj: prima expoziție dedicată lui Monet din România - 14 oct. 2024