Poveşti din ClujTouch by Nature – expoziția de pictură neo-amazoniană

Touch by Nature – expoziția de pictură neo-amazoniană

În acest sfârșit de săptămână în care pare-se că vremea a fost cam capricioasă, sub acoperișul Casei TIFF a fost găzduită o expoziție inedită de picturi cu povești impresionante care se ascund în spatele culorilor vii. Tonkiry Artists-for-the-Rainforest, un proiect al fundației Picaflores, a adus în sufletul clujenilor o mică parte din creațiile unor artiști cu rădăcini amazoniene, lucrări emoționante și profunde.

Principalul scop al proiectului este îmbunătățirea conștientizării fragilității ecosistemelor prin artă, prin pictură. Jan Paul Buijs, reprezentat al proiectului Tonkiry, ne-a povestit de ce de această dată expoziția care a avut loc a fost dedicată savanei Cerrado din Brazilia.

Pe scurt, World Wildlife Found (WWF) afirmă că Cerrado este cea mai bogată savană din lume din punct de vedere biologic, iar ca mărime, ecosistemul se clasează pe locul doi în Brazilia după Pădurea Amazoniană. Ceea ce puțini știu este faptul că mai mult din jumătate din această minune a naturii a fost deja distrusă în favoarea plantațiilor de soia. Da, acea soia care se pare că devine din ce în ce mai utilizată pentru furajarea animalelor sau pe care o consumăm direct, procesată în diferite produse. Studiile din prezent arată că ceea ce se întâmplă influențează negativ biodiversitatea ecosistemului alături de viața localnicilor, o consecință tristă a realității bazate pe consum.

În cadrul expoziției din Cluj-Napoca o parte dintre artiștii peruvieni și-au prezentat lucrările aparținând stilului neo-amazonian. Mai mult decât atât, încântătoarea Mita Lozano, unul dintre ei, a fost prezentă pe toată durata expoziției purtând pe toți participanții în poveștile pline de farmec ale picturilor expuse. Păsări, animale, plante, toate sunt subiectele abordate de artiștii care fac parte din proiectul care luptă pentru salvarea naturii, a vieții.

O viziune asupra unei culturi care merită descoperită sau regândirea principiilor și a esenței vieții au fost la fiecare pas expuse sub ochii participanților prin tablouri care în final au putut fi achiziționate. Banii strânși de fundația Picaflores pe această cale sunt direcționați către acțiuni care susțin și promovează conservarea biodiversității și a naturii.

Iar în final, dacă vi se pare familiar Tonkiry Artists-for-the-Rainforest, vă readuc aminte că în anul 2021 i-am întâlnit pentru prima dată la UNTOLD când au fost prezenți cu expoziția de picturi care străluceau impresionant în întuneric. Acum, se zvonește că pentru ediția de anul acesta a festivalului ar putea exista o colaborare magică, o împletire armonioasă a artiștilor. Dar unele lucruri nu pot fi dezvăluite, rămân un mister până la deschiderea tărâmului UNTOLD. Cu toate acestea, veți ști când va fi momentul. Poveștile frumoase merită împărtășite!

(sursă foto copertă: tonkiry.org)

Mai Multe

More article