Poveşti din ClujNoaptea Muzeelor la Cluj – în 13 mai vizităm gratuit 27 de...

Noaptea Muzeelor la Cluj – în 13 mai vizităm gratuit 27 de instituții

Peste 2 milioane de persoane participă anual la Noaptea Muzeelor, un eveniment cultural care are loc simultan în 30 de țări din Europa. 3.000 de muzee, galerii, biblioteci, arhive, centre culturale și instituții dintre cele mai diverse (pompieri, instituții medicale sau de asigurarea ordinii publice) sunt angrenate în programe oferite gratuit publicului. De fapt, aceasta este miza Nopții Muzeelor, aceea de a oferi acces liber la expoziții sau evenimente.

Proiectul care a dat startul Nopții Muzeelor la nivel european a fost Long Night of Museums care a avut loc în Berlin în anul 1997, iar inițiativa a fost preluată la nivel internațional în anul 2005.

Anul 2020 a adus o premieră nedorită pentru Noaptea Muzeelor prin faptul că s-a desfășurat exclusiv online datorită pandemiei de COVID-19, dar s-a trecut treptat la ediții hibrid, pentru ca în acest an publicul să se bucure cu adevărat de eveniment așa cum au fost edițiile de până în 2019.

În Cluj-Napoca, anul acesta își deschid porțile 27 de instituții, cu o ofertă generoasă ce cuprinde peste 50 de expoziții și evenimente  pentru toate categoriile de public.

Locații: Casino, Turnul Croitorilor, Turnul Pompierilor, Centrul pentru Tineret, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, La Cave (Institutul Francez din România la Cluj-Napoca), Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Alexandru Duma (Universitatea Babeș-Bolyai), Muzeul de Istorie al Universității Babeș-Bolyai, Muzeul de Mineralogie (Universitatea Babeș-Bolyai), Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie (Universitatea Babeș-Bolyai), Muzeul Holocaustului din Nordul Transilvaniei (Universitatea Babeș-Bolyai), Muzeul Memorial David Prodan (Universitatea Babeș-Bolyai), Muzeul Zoologic (Universitatea Babeș-Bolyai), Vivariul (Universitatea Babeș-Bolyai), Sala Liviu Vlad (Universitatea Babeș-Bolyai), UBB Art Hall (Universitatea Babeș-Bolyai), Galeria Paul Sima (Universitatea Babeș-Bolyai), Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Complex Acvaristic (USAMV Cluj-Napoca), Muzeul de Anatomie Comparată (USAMV Cluj-Napoca), Camera, Muzeul Mitropoliei Clujului, Steampunk Transylvania – Fantasy House, Muzeul Militar „Mareşal Constantin Prezan” (Filiala Cluj-Napoca a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”).

Mai Multe

More article