Lansată în anul 1942, capodopera regizorului american de origine maghiară Michael Curtiz (Mihály Kertész), Casablanca a devenit un film reper pentru cinematografia mondială aflându-se pe locurile fruntașe în topurile celor mai bune filme turnate vreodată.
Peliculă de propagandă, realizată la comandă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Casablanca urma să fie unul dintre zecile de filme făcute anual la Hollywood de la care nu erau așteptări prea mari decât încurajarea luptei anti-fasciste și evident venituri frumoase generate de emoția declanșată de dificultățile războiului. Dar a fost mai mult decât atât, unii experți considerându-l cel mai mare film al tuturor timpurilor.
Barul „Rick’s Café Américain” în care se petrece acțiunea filmului este el însuși un personaj. Proprietarul acestuia, Rick Blaine (interpretat de Humphrey Bogart) este un expat american în Maroc, la Casablanca, una dintre coloniile franceze. Aici organizează petreceri și jocuri de noroc pentru o clientelă foarte diversă, de la autorități franceze, turiști și refugiați, până la ofițeri naziști nemți și italieni. Proprietarul nonconformist și arogant pretinde că este neutru în toate privințele, dar trecutul său dezvăluie multiple tenebre. Acțiunea este complexă, iar apariția fostei iubite Ilsa Lund (Ingrid Bergman) alături de soțul ei Victor Laszlo (Paul Henreid), lider al Rezistenței Cehe care încearcă să scape de urmărirea naziștilor, complică și mai mult starea tensionată generată de război. Filmul este atât de bine realizat încât fiecare scenă este o operă de artă. Luminile, dialogurile și muzica transpun spectatorul într-o lume atât de nuanțată, încât uită că este în fața unui film alb-negru.
Dacă piesa ”As Time Goes By” a devenit iconică pentru cultura cinematografică, dialogurile sunt dintr-un capăt în altul al filmului, savuroase, fie prin profunzime, fie prin umor. De la decorurile reutilizate din cauza crizei războiului, la actori de primă clasă, muzică și conversații, filmul este sinonim cu succesul suprem pentru cea de-a șaptea artă, întruchipând ideea de capodoperă.
Bazat pe piesa ”Everybody Comes to Rick’s” scrisă de Murray Burnett și Joan Alison, care deși fusese redactată pentru a fi reprezentată pe Broadway, nu a fost niciodată transpusă într-un musical, căci achiziționarea de către Warner Bros. a textului pentru suma de 20.000 de dolari, considerată colosală în anul 1941 a trimis această poveste doar pe marile ecrane.
Regizorul Michael Curtiz (1886-1962) este deosebit de important și pentru Cluj, acesta fiind unul dintre discipolii marelui Jenő Janovics, unul dintre pionierii cinematografiei.
Curtiz nu-l simpatiza pe Humphrey Bogart, dorindu-l pentru acest rol pe Ronald Reagan (actorul care a devenit președinte al SUA), însă acesta era mobilizat în război. Ingrid Bergman era cu opt centimetri mai înaltă decât partenerul său, așa că era nevoie în toate scenele celor doi de ajustări ale înălțimii protagonistului prin unghiuri avantajoase, trepte sau perne astfel încât personajul feminin să pară mai scund.
În acest an, TIFF-ul celebrează un secol de la înființarea casei de producție Warner Bros. prin difuzarea unuia dintre cele mai fulminante succese cinematografice din toate timpurile, filmul Casablanca, de la a cărui lansare se împlinesc 81 de ani. Filmul rulează în data de 14 iunie simultan în două locații: Piața Unirii Cluj și Parc Poligon în Florești de la ora 21:45.
- Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat de Florin Olari - 14 nov. 2024
- Biblioteca Academiei, sipetul comorilor de pe strada Kogălniceanu - 14 oct. 2024
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024