Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariToamna, strugurii și... o istorie afrodiziacă

Toamna, strugurii și… o istorie afrodiziacă

Oficial, a sosit anotimpul în care ne delectăm cu savoarea strugurilor, proaspăt culeși din vie. Cu o lungă istorie în spate, astăzi, strugurii proaspeți sunt consumați atât pentru gustul lor dulce, cât și pentru beneficiile pe care le aduc sănătății noastre.

Însă, cu mult timp în urmă, Egiptenii foloseau sucul fermentat din struguri pentru proprietățile… afrodiziace. Da, este adevărat! În morminte au fost găsite urme de vin, iar cercetătorii au descoperit că încă din acea perioadă era considerat elixirul iubirii. Mai mult decât atât, acest suc fermentat din struguri (chiar de la primele încercări pentru a-l transforma în vin) era o sursă de inspirație pentru artiști.

Dar chiar și înaintea transformării mustului într-o băutură a dragostei, istoria afrodiziacă a strugurilor era corelată cu iubirea și fertilitatea. Cunoscută ca fiind prima civilizație care a cultivat struguri pentru vin, în Roma antică, atât boabele de struguri cât și vinul erau emblemele zeului Bacus. Mai mult decât atât, exista o tradiție, de această dată în Grecia antică, în care cuplurile proaspăt căsătorite primeau coșuri cu struguri. Era un simbol al fertilității, o binecuvântare prin care se credea că datorită acestor fructe (mai exact, a semințelor) cei doi proaspăt-căsătoriți vor avea mulți copii.

Dacă ne gândim strict la boabele de struguri, în prezent, este mai ușor să ne dăm seama de ce erau considerate fructe afrodiziace. Referitor la conceptul de „finger food”, pentru a consuma un ciorchine de struguri, mâinile (și implicit, degetele) vor face mișcări în zona gurii, iar astfel se creează un cadru specific. În literatura romantică, deseori strugurii simbolizează sexul feminin.

La final, trebuie amintit faptul că partea „afrodiziacă” a strugurilor cu cel mai mare impact asupra noastră este reprezentată de componenta care, de cele mai multe ori, nu se mănâncă. S-a dovedit științific că uleiul extras din sâmburii de struguri conține substanțe care au un potențial ridicat pentru a menține sănătatea sistemului reproducător. Mai mult decât atât, acest ulei este o sursă importantă de antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi.

Acum este momentul cel mai bun din an pentru a profita de recolta proaspătă, din viile locale. Cu o mulțime de beneficii pentru organism și o lungă istorie în spate, strugurii vor fi mereu un simbol al toamnei… și probabil al fertilității.

Mai Multe

More article