Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariSomnul dulce, mult aduce – o poveste despre somn

Somnul dulce, mult aduce – o poveste despre somn

Nu am fost niciodată mai conştientă ca acum de importanţa somnului.

Am avut o vară nebună, cu multe idei şi mult de lucru, cu un pic de călătorit şi multă petrecăreală pe la festivaluri. Şi, adevărul e că iubesc foarte mult serile de vară, cu vremea plăcută care nicidecum nu te ȋmbie să te pui la somn, ci mai degrabă te face să vrei să profiţi cât mai mult de momentele de trezie.

Era frumos, amuzant şi aventuros. Dar asta, aveam să aflu, ȋmi afecta nivelul de productivitate din timpul zilei şi mă simţeam constant obosită. Ajunsesem ȋn punctul ȋn care, ȋn fiecare dimineaţă, de cum deschideam ochii, ȋmi doream să vină seara să mă pun din nou ȋn pat. Lipsa mea de energie ȋmi ȋngreuna considerabil viaţa şi, la un moment dat, am decis să spun stop.

Auzim des, pe la televizor, ȋn reviste sau pe internet, despre cât de important este să dormim. De cât de mult ne poate ȋmbunătăţi viaţa un simplu somn de calitate.

Ştim că o lipsă a somnului poate provoca probleme cardiace sau boli ale rinichilor, creşte riscul de obezitate şi poate chiar să ajute la apariţia diabetului. Mai ştim şi că un somn bun reduce aceste riscuri, ajută la menţinerea unui echilibru hormonal sănătos şi sprijină o creştere şi o dezvoltare sănătoasă.

Dar cum am putea traduce ȋn termeni reali această calitate a somnului? Sau, ca să punem ȋntrebarea şi mai bine, cum putem dormi mai bine?

E foarte important să ne creăm o rutină pentru somn – pe care să ȋncercăm să o ȋndeplinim constant, fără prea mari schimbări.

Ȋncepem prin a ne stabili o oră de pus ȋn pat, pe care să o respectăm cu sfinţenie, măcar şase zile din cele şapte ale săptămânii. Eu am ales ora 22:30, căci, mi-am dat seama, cam asta este ora la care, dacă reuşesc să adorm, ȋmi aduce somnul revigorant de care am nevoie pentru a doua zi.

După ce ne-am ales ora, ne concentrăm pe pregătirea somnului – aici putem să ne pregătim hainele pentru a doua zi, să ne scriem ȋn jurnal, să ne aranjăm programul pe mâine, să ne spălăm pe dinţi, să citim o carte, sau chiar doar să stăm să ne gândim la ziua ce tocmai a trecut şi la ce ne dorim noi de la noi.

Este foarte important, ȋnsă, să evităm folosirea telefoanelor mobile, a laptop-urilor şi poate chiar a televizorului cel puţin o oră ȋnainte de a adormi. Lumina albastră de la ele afectează somnul şi pot chiar să ȋl alunge.

Totodată, e bine să ne asigurăm că dormim ȋntr-un mediu complet ȋntunecat şi liniştit, deoarece acesta stimulează secreţia de melatonină, ceea ce contribuie la un somn lung şi liniştit.

Legat de orele de somn, ştim foarte clar că se recomandă şapte-opt ore de somn. Adevărul e că eu funcţionez bine cu şase-şapte ore de somn, iar dacă dorm opt, riscul este să mă trezesc buimacă. Cred că ȋn ceea ce priveşte durata, fiecare trebuie să ajungă să-şi cunoască trupul atât de bine ȋncât să ştie cât somn trebuie să ȋi ofere.

Ȋncercaţi să vă treziţi zilnic la aceeaşi oră, sau alegeţi-vă o marjă de trezit – eu mă trezesc, de exemplu, ȋntre orele 6 şi 7 dimineaţa. Este foarte important ca, odată ce aţi ales orele de culcare şi cele de trezire, să aveţi grijă să le urmaţi ȋntocmai, pentru a vă putea obişnui şi crea o rutină sănătoasă de somn.

Durează 21 de zile pentru a vă crea un obicei. Dar aceste zile pot determina calitatea unei vieţi.

Şi, vă promit eu, nu veţi regreta.

Mai Multe

More article