Zilele călduroase de vară ne fac să ne gândim doar la momente de relaxare: o zi la piscină, ștrand sau pe marginea unui lac, poate o ieșire la munte, ori un pic-nic savuros. Berea rece, vinul bun, cocktail-ul aromat… toate parcă se împletesc perfect în context, dar căldura și alcoolul nu sunt cei mai buni prieteni. Ba chiar acest mix poate deveni extrem de periculos sau în cel mai rău caz, letal.
Vestea bună e că băuturile fără alcool sunt opțiunea câștigătoare care ar trebui luată în considerare. În ultimul timp, tendința de a consuma bere, vin sau cocktail-uri fără alcool ia din ce în ce mai multă amploare. Și nu doar că vânzările din magazine sau supermarket-uri cresc în cazul acestor tipuri de produse, dar și în restaurante sau baruri devin tot mai comandate. Tendința are la bază opinia consumatorilor în legătură cu impactul negativ al alcoolului asupra organismului și totodată considerarea băuturilor fără alcool o alegere mai sănătoasă. Astfel, se poate observa o deschidere mai mare pentru aceste variante, fiind ideale pentru evitarea mahmurelii.
La capitolul valorii energetice, alcoolului i se atribuie 7 kilocalorii la fiecare gram. Deci, o bere sau un vin fără alcool va avea mereu mai puține calorii decât varianta clasică. În plus, alcoolul are un efect dezinhibator care va crea o poftă greu de controlat pentru mâncare. Atenție însă la amestecurile de bere fără alcool cu siropuri de fructe sau la cocktail-urile fără alcool. Acestea conțin o concentrație ridicată de zaharuri care deseori e mascată de acizi, iar astfel nu vom percepe băutura ca fiind foarte dulce, dar în realitate lucrurile sunt puțin diferite.
Însă dacă excludem zahărul din aceste băuturi și ne raportăm doar la alcool, da, berea sau vinul fără compusul în cauză este o alegere mai sănătoasă pe care o putem oferi ficatului. Cu toții cunoaștem consecințele consumului excesiv de alcool, iar prin simplul fapt că îl reducem sau eliminăm din alimentație este un pas important. Mai mult decât atât, întorcându-ne la zilele călduroase de vară, să nu uităm că alcoolul deshidratează, are efect diuretic, iar în perioada următoare organismului nu îi va face bine acest lucru.
De asemenea, unele studii concluzionează faptul că există și proprietăți ale băuturilor fără alcool care sunt benefice pentru sănătate. Vinul roșu conține polifenoli, compuși cu impact pozitiv asupra sistemului cardiovascular, iar în cazul berilor, se încearcă în prezent perfecționarea metodelor de obținere astfel încât conținutul în vitaminele B să fie unul cât mai ridicat. Dar, bineînțeles, aceste exemple nu vor fi niciodată principală sursă ai celor doi compuși.
Internetul e plin de rețete pentru băuturi răcoritoare fără alcool, de la simplele ceaiuri reci, la mix-uri mai îndrăznețe care au la bază bere sau vinuri spumante. O variantă extraordinară pentru un cidru răcoritor poate fi creată din oțet de mere, suc de mere și apă carbogazoasă. Nimic mai simplu pentru o zi însorită!
- Micul dejun, o masă care nu ar trebui evitată - 19 nov. 2024
- Putem găsi fericirea în mâncare? - 1 nov. 2024
- MINA Cluj: prima expoziție dedicată lui Monet din România - 14 oct. 2024