Poveşti de binePoveşti cu mâncareAlimente pentru un zâmbet mai frumos și mai sănătos

Alimente pentru un zâmbet mai frumos și mai sănătos

Recent, rezultatele câtorva studii de specialitate plasează în prim-plan probabilitatea foarte mare de a exista o corelație între bolile gingiilor și cele cardiovasculare, diabet și Alzheimer. De fiecare dată când trecem pragul unui cabinet stomatologic avem aceeași discuție cu medicul pe tema profilaxiei, mai exact, despre cum să ne protejăm dantura împotriva cariilor, cum să ne menținem gingiile sănătoase și cum să evităm problemele.

Îngrijirea orală zilnică este esențială, iar cu toții știm că produsele bogate în zaharuri favorizează apariția problemelor precum cariile – mai ales la copii. Însă care alimente ar mai fi bine de evitat? Și care sunt cele care ar trebui să fie mereu parte din dieta zilnică?

Să începem cu cele bune. Vitamina D este extrem de importantă pentru sănătatea dinților, iar vitamina C pentru cea a gingiilor. Alături de cele două, mineralele esențiale care vor completa un zâmbet strălucitor sunt calciul și fosforul. Pe scurt, vitamina D ajută la asimilarea celor două minerale care vor întări dinții, iar vitamina C este parte a procesului de formare a colagenului care ajută la refacerea țesuturilor și în acest caz, la vindecarea sângerării gingiilor.

Ambele vitamine pot fi adăugate în alimentație prin suplimente sau putem constant consuma broccoli, ardei sau roșii (bogate în vitamina C) și pești grași, ouă sau carne (bogate în vitamina D). Așadar, o dietă variată și echilibrată e o soluție extraordinară în ceea ce privește menținerea sănătății orale. Pentru a ne asigura că includem și mineralele de care avem nevoie, să nu uităm de produsele lactate, frunzele verzi și legumele, fructele proaspete sau deshidratate, ouă și semințe sau nuci.

În schimb, produsele care ne influențează negativ sănătatea dinților sunt cele care ne sunt mai mereu la îndemână. Și mai îngrijorător e că fac parte din alimentația „normală” a copiilor și a tinerilor. Băuturile dulci și carbogazificate (sucuri, băuturi energizante sau chiar apa carbogazoasă) au un puternic efect coroziv datorită acidității ridicate. Chipsurile, pufuleții și snack-urile tind să aibă o aderență mare pe dinți și între ei, lucru care nu este tocmai în regulă, iar ceaiurile în care punem lămâie sau cele de fructe, la fel, datorită acidității ridicate pot degrada sănătatea orală dacă sunt consumate des.

Ideea principală cu aceste categorii de alimente este că ar trebui pe cât de mult posibil evitate între mese. De cele mai multe ori reprezintă gustări sau sunt consumate haotic, poate în parc, la plimbare, de exemplu. Sucurile, la școală, în pauze, sunt și ele la ordinea zilei. Ori de câte ori consumăm produse cu zaharuri sau bogate în amidon pH-ul din cavitatea bucală scade brusc. Iar pentru a evita crearea acestui mediu prielnic dezvoltării bacteriilor rele, trebui să lăsăm timp pentru ca saliva să refacă mediul optim. Dacă pe tot parcursul zilei înfulecăm ceva, unde se ajunge?

Așadar, câteva alimente simple, la îndemâna oricui ne pot ajuta să avem un zâmbet mai frumos și mai sănătos, bineînțeles cu condiția evitării celorlalte descrise anterior. Și nu în ultimul rând, vizitele regulate la medicul stomatolog vor completa perfect acest subiect, iar din punct de vedere economic, vom avea doar beneficii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai Multe

More article