Poveşti de binePoveşti cu mâncareSfaturi pentru a păstra fructele și legumele proaspete

Sfaturi pentru a păstra fructele și legumele proaspete

Fructele și legumele sunt o foarte bună sursă de vitamine și minerale. Includerea lor în dietă este esențială, cu toții știm asta. Însă ce se întâmplă cu ele după ce sunt recoltate? Continuă să respire, lucru care duce la o serie de modificări, în bine sau nu.

Pe de-o parte, bananele de exemplu sunt culese verzi, însă cu trecerea timpului devin numai bune pentru a fi savurate. Pe de altă parte, morcovii dacă sunt păstrați pentru o perioadă lungă de timp în condiții nefavorabile, încep să își piardă caracteristicile organoleptice. Iată de ce este importantă cunoașterea condițiilor de păstrare ale diferitelor produse de origine vegetală pe care le achiziționăm în stare proaspătă de la magazin.

După cum spuneam, în fructele și legumele proaspete au loc o serie de reacții care în final duc la alterarea lor. Gustul, textura, culoarea, toate se schimbă cu trecerea timpului. Pentru a le păstra o perioadă cât mai lungă, aceste procese pot fi încetinite prin scăderea temperaturii. În acest caz, cel mai bun aliat din casă este frigiderul. Iată câteva dintre produsele care ar trebui depozitate la temperaturi de refrigerare: merele, perele, prunele, fructele de pădure, piersicile și caisele, morcovii, salata, ciupercile, varza, conopida și broccoli.

Ca mică regulă, în frigider pot fi păstrate fructele și legumele care cresc de obicei în zonele cu climă temperată sau rece. Acestea pot tolera temperaturi scăzute, iar astfel, caracteristicile lor sunt menținute pentru mai mult timp.

În schimb, dacă fructele sau legumele sunt cultivate în climatul tropical sau subtropical, este de preferat să fie păstrate la temperatura camerei. Mai mult decât atât, temperaturile scăzute le pot afecta negativ. Spre exemplu, pulpa unui avocado va deveni brună într-un timp foarte scurt dacă fructul este ținut la frigider, iar de aceea trebuie păstrat într-un loc nu foarte rece. La fel se întâmplă și în cazul bananelor. Dacă sunt păstrate în frigider, coaja va deveni maro mai repede decât am crede.

O scurtă listă cu fructele și legumele care preferă temperatura camerei: ananasul, lămâia, portocala, banana, avocado, roșia, vinetele, dovleacul, dovlecelul și ardeiul iute. În cazul acestora, temperaturile care variază între 15 și 20 grade Celsius sunt favorabile pentru păstrarea texturii și aromelor în timp.

Un alt aspect care trebuie luat în considerare, pe lângă temperatura de depozitare, este umiditatea aerului. Majoritate fructelor și legumelor conțin aproximativ 90% apă. Dacă sunt păstrate într-un mediu foarte uscat, apa se va evapora rapid din straturile superficiale și după puțin timp se vor remarca alterări ale texturii; pulpa devine moale și elastică iar coaja se încrețește. Pentru a reduce aceste pierderi de umiditate, nu uitați să folosiți sertarul din frigider special conceput pentru acest lucru.

În final, pentru a ne bucura un timp îndelungat de prospețimea fructelor sau a legumelor pe care le-am achiziționat este foarte importantă curățarea regulată a suprafețelor sau a recipientelor unde sunt păstrate. Deseori acestea pot contamina noile produse cu bacterii sau spori de mucegai de pe fructele sau legumele care au fost depozitate anterior în același loc.

Aceste mici aspecte prezentate mai sus s-au dovedit a fi cele mai importante pentru a menține prospețimea produselor vegetale un timp mai îndelungat și de asemenea, pentru a le reduce risipa datorată alterării lor.

Mai Multe

More article