Poveşti de binePoveşti cu mâncareCum influențează emoțiile negative alegerile din alimentație

Cum influențează emoțiile negative alegerile din alimentație

Trebuie să recunoaștem că uneori există momente în care ne confruntăm cu stări nu tocmai favorabile organismului nostru, iar aceste stări sunt în strânsă relație cu alimentația noastră pe care o alegem zi de zi. Un studiu recent a arătat că oboseala, anxietatea sau stresul cotidian ne fac să consumăm unele alimente mai puțin sănătoase. Dar care este legătura dintre ele și cum putem preveni sau limita aceste decizii dictate de corpul nostru?

Pentru început, substanțele cele mai dorite de organism în momentele de stres fac parte din categoria carbohidraților. Explicația constă în faptul că indiferent de cauză, organismul uman percepe stresul în același fel. Mai mult decât atât, majoritatea reacțiilor chimice care au loc în corpul nostru pentru a diminua stresul pornesc de la acești carbohidrați care sunt foarte ușor digerați, rezultând într-un timp scurt multă energie necesară pentru a trece peste acel moment sau acea perioadă. Astfel, creșterea în greutate indirect poate fi influențată de o perioadă de stres sau anxietate, prin consumul excesiv de alimente bogate în carbohidrați.

Mai mult decât atât, odihna insuficientă poate determina o creștere a numărului de kilocalorii consumate în mod obișnuit într-o zi. Cu cât scad mai mult orele de somn, cu atât organismul are nevoie de mai multă energie pentru a sta treaz. Astfel că, într-o perioadă stresantă în care nopțile nedormite încep să devină rutină, nevoia de energie a corpului poate crește cu până la 500 kilocalorii pe zi.

De asemenea, producția hormonilor responsabili cu fericirea și starea noastră de bine, dopamina și serotonina, este mult mai puternic stimulată de alimentele bogate în grăsimi sau carbohidrați. Astfel, se poate cădea într-o capcană în care creierul nostru este învățat că în mare parte pentru a secreta cei doi hormoni are nevoie doar de produsele exemplificate anterior. În momentele mai dificile sau în care ne dorim o recompensă pentru ridicarea moralului, creierul va apela imediat la produsele care conțin în concentrații mari cele două categorii de substanțe: carbohidrați și grăsimi.

Pentru a obișnui organismul să nu aleagă mereu varianta ușoară, bazată pe consumul excesiv al alimentelor care ne pot pune sănătatea în pericol, atunci când stresul, anxietatea sau oboseala încep să își facă simțită prezența trebuie înțeles în primul rând ce a declanșat acea stare.

Dacă este înțeleasă cauza, putem spune într-adevăr care este emoția pe care o simțim. Este teamă, anxietate, suntem plictisiți sau ne simțim singuri? Apoi, există două posibilități. Varianta ușoară – creierul alege un burger, cartofi prăjiți și o prăjitură cremoasă pentru desert. Varianta mai grea – trebuie să ne gândim dacă mâncarea este sau nu esențială pentru a ne simți mai bine în acel moment. În cazul în care este într-adevăr senzația de foame, o satisfacem cu ceva mai sănătos. Dacă nu, trebuie căutate metode pentru a stimula creierul să treacă peste emoțiile negative. O ieșire între prieteni, exerciții fizice sau poate o baie caldă, pot fi unele soluții.

 

În concluzie, decizia de a alege varianta ușoară sau nu atunci când trecem prin momente mai grele ne aparține. Alimentele de tip junk-food doar „păcălesc” creierul nostru pentru o scurtă perioadă de timp și îl fac să se simtă bine, însă consumul lor în exces pentru ca senzația să continue va duce la alte probleme grave legate de alimentație. Înțelegerea cauzei și încercarea remedierii ei prin alegerea unui stil de viață echilibrat rămâne cea mai bună soluție.

 

Mai Multe

More article