Other web storiesSen,Pyp și Spike câinii vedetă ai jandarmilor

Sen,Pyp și Spike câinii vedetă ai jandarmilor

Am fost cândva frumoși și tineri …

La prevenire, dacă vrei să muncești, dacă vrei să faci ceva pentru comunitate, îți pui mintea la contribuție. Șefii, șefii din poliție, șefii tăi direcți nu îți dau de lucru decât arareori, iar dacă ajungi ca polițist, la Prevenirea Criminalității, să aștepți să îți dea șeful de lucru, atunci, cu siguranță că nu ai ce căuta la prevenire. Poate voi scrie și despre asta, la un moment dat, dar acum e despre altceva. La Cluj nu ne dădeau șefii idei. Căutam noi activități care să fie utile comunității și instituției. Așa se face că, la un moment dat, am luat legatura cu colegii noștri de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj și cei de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Cluj. Au și ei structuri de prevenire și așa, mai neacademic zis, am pus-o de-o colaborare.

Ei aveau în dotare câini. Câinii jandarmilor nu sunt câini de paradă, sunt câini antrenați să facă față misiunilor de restabilire a ordinii și liniștii publice, adică, acolo unde este lume multă, gălăgie, scandal. Dar sunt câini ascultători, rasa ciobănesc german și rottwailer. Unul dintre câinii cu care jandarmii au venit la activități era rottwailer și îl chema SPIKE. Toți erau frumoși dar el, SPIKE, atrăgea privirea. Era un exemplar superb care te impresiona de la prima vedere și nu ți-ai fi dorit să ai de-a face cu el altfel decât la o demonstrație prietenească.

Am pus noi, polițiștii și jandarmii, la cale o activitate de informare și prevenire a victimizării copiilor într-una dintre taberele de copii. Era vacanța de vară și în vacanță, îi vizitam pe copiii aflați în taberele organizate în județul Cluj. Când am „descălecat” în tabără și jandarmii i-au scos din mașini pe cei trei câini, doi ciobănești germani, Sen și Pyp și un rottwailer, Spike, am avut un moment de ezitare. M-am gândit, mai ales văzându-l pe Spike, că nu a fost o idee bună să aducem câinii. Nu, nu lătrau, nu mârâiau dar erau cu toate simțurile în alertă și asta era vizibil. Era clar că acei câini nu erau pregătiți pentru demonstrații și poze cu copii. Și asta mi-a dat ceva emoții pe care le-am împărtășit colegilor jandarmi. M-au asigurat că va fi bine. Liniștea lor, profesionalismul lor m-au liniștit și pe mine. Mi-am zis că dacă ei sunt liniștiți, pot fi și eu. Mai mult, mi-am zis și că până terminăm noi, polițiștii, activitățile noastre, câinii vor intra în atmosferă și până la urmă ce se poate întâmpla, să muște pe vreunul dintre copii, părinții să ne dea în judecată, ce mare scofală, o cercetare prealabilă, un pic de stres, mă rog, mărunțișuri de-astea.

Ne-am terminat activitățile de informare și prevenire și am invitat copiii și cadrele didactice afară, în aer liber, la demonstrațiile orchestrate de colegii jandarmi. Poligonul era pregătit, câinii erau pregătiți, motiv pentru care, „jar pe tobe”, cum zicea un coleg de la Secția I Poliție Cluj-Napoca. Câinii erau toți trei în priză, alertați de gălăgia făcută de copiii dornici să vadă, să se apropie, să mângâi și să facă fotografii. Mă uitam cu ceva emoții la Sen, Pyp și Spike. Recunosc că, deși am prezentat multe demostrații ale polițiștilor și jandarmilor, acestea cu câinii jandarmeriei îmi provocau întotdeauna ceva emoții, diminuate în timp, dar care totuși au rămas acolo prezente în mintea mea.

Sen și Pyp au fost folosiți la demonstrațiile de dresaj, mersul în poligonul cu obstacole, săritul printr-un cerc de foc, iar demonstrațiile iau fost executate cu precizie și răsplătite cu aplauze de copii. Totuși, imobilizarea unei persoane care nu se supune somațiilor și încearcă să fugă a fost pe placul copiilor. Până aici, demonstrațiile i-au avut drept actori principali numai pe cei doi ciobănești germani, Sen și Pyp. Spike, în alertă, privea și își aștepta rândul. Era încordat, voia să fie acolo, alături de camarazii lui, dar s-a supus cuminte, comenzii „Șezi” a instructorului său. Dar era în alertă, mușchii lui încordați așteptau doar o comandă care să îl activeze, să îl trimită acolo unde erau camarazii lui, acolo unde ar fi fost nevoie de forța lui.

Spike avea rolul lui, acela de a imobiliza un conducător auto care nu se supune comenzilor date de jandarmi și polițiști. Exercițiul presupunea pătrunderea în forță, prin geamul portierei și extragerea celui de la volan prin portiera deschisă de jandarm. Spike era o forță a naturii, avea cateva zeci de kilograme, nu mai știu câte, dar era o forță. Numai privindu-l și la gândul că ar putea să se repeadă la tine îți pierea cheful de a face scandal.

Jandarmul, echipat în costumul special de protecție, a urcat în mașina de serviciu, partenerul lui Spike s-a apropiat de mașină și a strigat la șofer să coboare. Spike s-a activat instantaneu, s-a ridicat dar nu s-a mișcat. Alert în așteptarea lui, nu îi scăpa nimic, era focusat complet pe ceea ce se întâmpla. A făcut totuși un mic pas în față dar un gest scurt al jandarmului l-a oprit. Încă două somații pe care cel de la volan le ignoră. Mușchii lui Spike sunt comprimați la maxim, așteaptă comanda care să îi permită să intervină și după a treia somație comanda vine. Împins de forța mușchilor, Spike țâșneste înainte, se apropie de mașină prin lateral și dintr-un salt intră pe geamul portierei, mușcând, din zbor, jur, antebrațul celui aflat la volan. Oricât de tare ai fi, într-o astfel de situație cam înțepenești. Serios. Când un rottwailer te ia în colimator e grav, dar dacă mai și primește comandă să te înhațe înseamnă că în acea zi, planetele s-au aliniat împotriva ta. Întotdeauna m-am întrebat cu reușește Spike să intre dintr-un salt prin geamul portierei. Când jandarmul a deschis ușa, Spike l-a târât efectiv afară din mașină pe „șoferul recalcitrant”. În momentul atacului era o liniște nefirească, apăsătoare. Când prin ușă a fost scos „infractorul” copiii au izbucnit în aplauze. Sen, Pyp și Spike și-au făcut datoria. Și-au protejat camarazii jandarmi. Între timp, despre Spike am aflat că îndeplinește misiuni alături de camarazii lui patrupezi și jandarmii care s-au ridicat la Domnul. Eu cred că, acolo sus, fac doar demonstrații pentru cei care se află la rândul lor, de-a dreapta Tatălui ceresc.

Pentru ceilalți, jandarmi și camarazi patrupezi, aflați încă aici pe pământ, astăzi, de Ziua Jandarmeriei Române, vă urez să aveți parte de misiuni îndeplinite în siguranță și vă doresc LA MULȚI ANI! LA MULȚI, MULȚI ANI!, dragi camarazi.

Mai Multe

More article