Poveşti de bineAsociația Art Mirror la Bienala de Design de la Londra

Asociația Art Mirror la Bienala de Design de la Londra

Prin ECONOMIA CIRCULARĂ către DEZVOLTARE DURABILĂ

Zilele trecute am dorit să îi cunosc pe cei ce țin pasul cu evoluția tehnologiei și care aleg în același timp să se inspire din provocările ce se conturează în cotidian odată cu aceasta, creând soluții sustenabile, ce ne reamintesc de rolul alegerilor și al naturii, indiferent de nivelul tehnologic la care societatea poate să ajungă.

Așa că, pașii mi-au fost purtați către Radisson Blu Hotel, locul în care elementele futuriste reflectate în designul interior al locației s-au îmbinat armonios cu obiectul ce făcea motivul întâlnirii, și anume, o instalație cu energie kinetică, cu un sistem regenerativ inovativ, VATRA VERDE.

Se apropie Ziua Mediului, ce este sărbătorită pe data de 5 iunie, așadar proiectul VATRA VERDE este un dar oferit ca semn de apreciere, dar și de atragere a atenției asupra consumerismului nejustificat uneori, ce dereglează ritmul naturii, afectându-ne atât la nivel micro, cât și macro.

Asociația Art Mirror, fondată de Cristina Cantemir, în 2015, a făcut posibilă materializarea ideilor unor artiști vizionari, ce au creat această instalație din dorința de a păstra elementele tradiției românești, a contopi tehnologia cu natura și a crea o punte între spațiile artistice internaționale.

Echipa, formată din Cristina Cantemir, Cătălin Bocirnea, Cristina Maria Pop, Radu Alexandru Nicu, Loana Vultur, Edy Horvat, Mihnea George Ciprian, Cristian Avram, Gabriel Barta și Maram Hmaidan, a adus în prezent,  într-o formă creativă, autenticitatea vatrei românești de altădată, ce se dorește a fi păstrată mereu verde prin modalitățile noastre de conexiune și socializare, apreciând prin simțul imaginației, o formă de uniune și momente de tihnă ‒ luatul mesei, celebrarea hranei și a clipei.

Vatra, un cuvânt ce nu se poate traduce în alte limbi, face parte din cultura românească și are o semnificație specială, ce merită să dăinuie prin amprenta noastră.

Ineditul Ideii Proiectului

Prin reutilizarea unui număr considerabil de materiale precum rumeguș, hârtie, pulbere de piele, s-a creat proiectul VATRA VERDE, urmând ca prin prezența la Bienală, pavilionul de la Londra să devină o entitate vie prin intermediul celor 40 de proiecte inedite ale țărilor participante.

În luna iunie, între 1 și 25, la Somerset House Londra va avea loc prestigioasa expoziție de profil, iar Cluj-Napoca va fi reprezentată de Asociația Art Mirror.

Parte la acest proiect au luat persoane din domenii diferite, însă cu valori comune și dorința de a concepe design-ul și structura acestui proiect ingenios și a optimiza materiale ce reflectă consumul exagerat al unei generații.

VATRA VERDE este un proiect de diplomație culturală, caracterizat printr-un design conștient, sustenabil, ce avea și are nevoie în continuare, de mai multă susținere, pentru a ajunge la Bienala de Design de la Londra.

Acest proiect reflectă ideea de conectare, aspect observat prin masa și scaunele existente, ce invită la păstrarea unui simț al conexiunii interpersonale, precum și prin elementele naturale ce alcătuiesc VATRA VERDE.

Exponatele au fost accesibilizate și pentru nevăzători, aspect ce evidențiază dorința de conexiune a asociației, sentiment pe care și noi îl putem oferi membrilor echipei, prin fiecare gest pe care îl facem pentru a susține inițiativa creatorilor acestui concept.

Remapping Collaborations”, tema Bienalei de la Londra, subliniază necesitatea creării unor drumuri de coexistență a tradiției și a evoluției societății moderne, păstrând umanitatea prin deschiderea colaborărilor la care dăm curs.

După ce VATRA VERDE se întoarce la Cluj-Napoca, aceasta va putea fi admirată la COSMIC HOUSE.

Versatilitatea artei sparge bariera temporală, reușind și în aceste timpuri, să se regăsească în diversitatea modalităților de a aprecia viața, prin sustenabilitate și conștientizarea impactului pe care fiecare dintre noi îl avem.

Natura, dovedește și de această dată că, rămâne încă, un fir roșu al conexiunii oamenilor, ideilor,  inspirând prin simplitatea complexă ce o caracterizează.

Până data viitoare, gânduri senine.

Gyorgydeak Patricia

Ultimele postari ale lui Patricia Gyorgydeak (vezi toate)

Mai Multe

More article