Poveşti de binePoveşti cu mâncareSunt dietele online de încredere?

Sunt dietele online de încredere?

Ne-am luat rămas bun de la anul care a trecut, iar acum că perioada sărbătorilor s-a încheiat și apele încep să se mai liniștească majoritatea persoanelor care au exagerat un pic în ceea ce privește meniul festiv par a fi din ce în ce mai interesate de dietele online care promit minuni. Pierderile rapide în greutate sau detoxificările sunt printre cele mai căutate subiecte, însă metodele „specialiștilor” care pot fi găsite cu mare ușurință pe internet fac mai mult rău decât bine în unele cazuri.

Acestea fiind spuse, să analizăm în continuare cum ne putem da seama dacă o informație e adevărată sau nu, e fondată științific sau sunt doar presupuneri, ori este o reclamă bine gândită pentru această perioadă și promovată de o persoană cu influență pe internet.

Pentru început, povestea proprie și schimbările majore asupra fizicului pe care cineva le-a avut după ce a ținut o dietă se pare că iau avânt în mediul online. Rețelele de socializare sunt un mediul foarte bun pentru transmiterea acestor testimoniale, iar astfel informația ajunge rapid în mâinile noastre. Însă specialiștii din domeniul nutriției trag un semnal de alarmă și ne avertizează cu privire la aceste mijloace de promovare a dietelor. De cele mai multe ori informația transmisă nu are o bază științifică, iar doar pentru că a funcționat în cazul unei singure persoane ar trebui să ridice semne de întrebare. În plus, imaginile care prezintă un corp frumos, din toate unghiurile, nu înseamnă neapărat sănătate.

Apoi, promovarea produselor pe rețelele de socializare e la ordinea zilei. Celebrități sau persoane importante din mediul online prezintă diferite suplimente alimentare pentru slăbit, dar mare atenție, pot fi doar reclame. În multe cazuri aceste produse sunt recomandate fără a fi încercate inițial, iar unele cuvinte sunt spuse pentru că trebuie să fie spuse; încă odată, pot fi doar reclame.

În ceea ce privește mult râvnitele detoxificări sau dietele pentru detoxificare, trebuie înțeles un singur lucru. Ficatul și rinichii sunt cele două organe care elimină din organismul nostru toxinele (care sunt în cantități mici), iar dacă am fi intoxicați în adevăratul sens al cuvântului (cu medicamente, otrăvuri, droguri sau diferite tipuri de alcooli) am avea nevoie de îngrijiri medicale. Astfel că, în urma acestor diete, persoanele se simt mai bine nu pentru că au eliminat toxinele (care oricum sunt eliminate), ci pentru că încep să consume alimente de calitate, fructe, legume și mai multe fibre.

Și nu în ultimul rând, multe diete pe care le găsim pe internet recomandă o reducere drastică sau chiar interzic consumul unor categorii de macronutrienți de care organismul nostru are nevoie. Spre exemplu, carbohidrații sunt primii de pe lista ingredientelor interzise, dar acest lucru nu prezintă mereu avantaje. Atunci când ne privăm de glucoză, substanța de care are nevoie fiecare sistem al corpului nostru pentru a funcționa, apare la început oboseala cronică, iar de aici lucrurile se agravează.

În final, de reținut este faptul că nutriționiștii și medicii răspund de ceea ce spun spre deosebire de persoanele cu influență din mediul online. Informațiile se propagă cu rapiditate pe rețelele de socializare, iar de multe ori cei care au cele mai puține cunoștințe și specializări au cea mai puternică voce aici. Poate că toți am exagerat un pic la capitolul mâncare în această perioadă, însă pentru binele sănătății noastre ar fi bine să fim foarte atenți la „miracolele” de pe internet care promit multe kilograme în minus.

Mai Multe

More article