V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu reziduurile sau mai bine spus, cu subprodusele care rezultă în urma prelucrării produselor alimentare? În țara noastră din păcate lucrurile nu stau foarte bine, însă cu toate acestea, putem începe să includem pe lista de cumpărături cel puțin un aliment obținut prin valorificarea acestor subproduse din industria alimentară. De ce? Pentru că deseori acestea sunt cele mai sănătoase alegeri. Unul dintre exemple este uleiul din semințe de struguri (care în secolul XIV era denumit uleiul regilor în Peninsula Iberică).
Strugurii sunt printre cele mai cultivate fructe la nivel mondial, fiind utilizați în primul rând pentru obținerea vinurilor, iar apoi pentru alte produse precum sucuri, gemuri sau diferite tipuri de oțet. În urma prelucrării în aceste scopuri aproximativ un sfert din totalul de struguri o reprezintă tescovina – partea solidă care conține pielițe, semințe și ciorchini. De aici se pot separa cu ușurință semințele și extrage prețiosul ulei pe care îl conțin.
Începând cu anul 1990, după ce Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a aprobat producția de ulei din semințe de struguri, acesta a început să fie folosit tot mai des în preparate de tip gourmet. Aromele fine, plăcute, fac să se preteze ca dressing pentru salate sau să fie utilizat chiar și în produse de patiserie. Mai mult decât atât, datorită punctului ridicat de ardere (210°C) poate fi folosit și pentru prăjire.
Cu un conținut de peste 90% acizi grași nesaturați, uleiul din semințe de struguri s-a dovedit a fi benefic pentru protejarea sistemului cardiovascular. De asemenea, vitamina E este prezentă în cea mai mare concentrație comparativ cu alte uleiuri din semințe oleaginoase, vitamină considerată a fi cel mai important antioxidant liposolubil din alimentația omului. O lingură de ulei conține 20% din doza zilnică de vitamina E necesară adulților. Datorită acestor particularități, tot mai multe studii din prezent se axează pe evidențierea proprietăților anticancerigene pe care uleiul din semințe de struguri le are asupra organismului uman.
Trebuie amintit și faptul că în magazine se găsesc două mari categorii de uleiuri: presate la rece sau extrase cu ajutorul solvenților. Bineînțeles, cele presate la rece au o valoare nutritivă mult mai ridicată, iar prețul este și el pe măsură. Însă acest sortiment face parte din recomandarea experților.
Totodată, uleiul din semințe de struguri este utilizat și în cosmetică pentru fabricarea unor produse de îngrijire personală. Astfel, datorită proprietăților sale, poate fi folosit și pentru tratarea diferitelor probleme dermatologice sau pentru îngrijirea părului.
Acum că ați aflat care este secretul bine ascuns al acestor fructe, nu trebuie decât să includeți pe lista de cumpărături și un ulei din semințe de struguri, de preferat presat la rece. Consumul cu moderație este de asemenea foarte important deoarece în exces poate provoca unele probleme. Salate, prăjituri sau sosuri pentru marinat, toate pot conține acest ulei sănătos și gustos, în același timp.
- Jazz in the Park 2025 anunță al doilea val de artiști - 4 apr. 2025
- Dominic Miller, chitaristul lui Sting, revine la Cluj-Napoca - 16 mart. 2025
- Peste 1.400 tone de alimente au fost colectate în 2024 - 3 feb. 2025