Beneficiile masala chai

Din cele mai vechi timpuri, un ajutor pentru sezonul rece

În această perioadă a anului este foarte important să consumăm alimente care ne întăresc sistemul imunitar și care ne ajută organismul să se protejeze de problemele care pot apărea. Polifenolii, spre exemplu, sunt o clasă de compuși antioxidanți care se găsesc în mod natural în plante. Dacă adăugăm pe listă și proprietățile antimicrobiene, antiinflamatoare și hepatoprotectoare ale condimentelor printre care se numără scorțișoara, cuișoarele, anasonul, piperul sau turmericul, vom crea mix-ul perfect de substanțe naturale care ne întăresc imunitatea.

În cultura indiană, masala chai este băutura caldă consumată mereu în perioada rece a anului datorită proprietăților pe care le are. Ceaiul negru care stă la bază (bogat în polifenoli) este aromatizat cu o mulțime de plante condimentare ale căror compuși bioactivi influențează în mod direct buna funcționare a organismului nostru. Tot în India, fiecare familie are o rețetă unică, proprie. În funcție de plantele cu rol aromatizant care sunt utilizate, alături de proporțiile acestora, fiecare masala chai poartă amprenta casei. De cele mai multe ori se adaugă și lapte, fiind considerat un dar de la zei atât pentru corp, cât și pentru suflet.

Din fericire pentru noi (și pentru receptorii noștri gustativi și olfactivi), putem oricând să ne bucurăm de o cană de masala chai. Rețetele sunt numeroase, însă toate conțin aceleași ingrediente de bază:

  1. Ghimbirul – are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare, iar în plus, un studiu recent indică faptul că dacă este consumat regulat, scade concentrația de zahăr din sânge.
  2. Cuișoarele – este dovedit științific că substanțele bioactive au caracter antioxidant și antiviral.
  3. Scorțișoara – prezintă, de asemenea, bune proprietăți antioxidante și reduce nivelul de colesterol „rău”
  4. Piperul – este utilizat încă din cele mai vechi timpuri pentru prevenirea răcelilor și totodată conține o cantitate semnificativă de vitamina C.

Și lista condimentelor poate continua…

De asemenea, studiile indică faptul că ceaiul negru ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și scade riscul bolilor cardiovasculare, beneficii care se datorează în special conținutului în polifenoli. Pe de altă parte, persoanele sensibile la cafeină ar trebui să evite consumul ceaiurilor negre datorită prezenței acestei substanțe care poate crea anumite probleme.

În concluzie, acum este cel mai bun moment al anului pentru a ne bucurat de aroma și gustul unic al ceaiului masala. Mai mult decât atât, numeroasele substanțe bioactive prezente în mod natural în frunzele de ceai și în condimentele folosite ne vor întări sistemul imunitar. Consumul în exces nu este indicat, iar de asemenea, îndulcirea ceaiului ar trebui evitată. Fiind o infuzie de plante care își are originea încă din cele mai vechi timpuri, cred că ar trebui să îi dăm o șansă sau poate chiar să ne creăm propria rețetă.

Mai Multe

More article