Poveşti de binePoveşti cu mâncareSavoarea Italiei din zilele însorite de vară

Savoarea Italiei din zilele însorite de vară

Atunci când călătoresc peste hotare îmi doresc mereu să încerc cât mai multe produse și preparate tradiționale care nu fac parte din categoria celor destinate exporturilor. Printre acestea se numără în special brânzeturile și vinurile. Astăzi, cu ocazia ultimei mele călătorii, vă invit să descoperim împreună o mică parte din cultura gastronomică a Italiei. Povestea celebrei combinații între prosciutto și pepenele galben (în italiană, prosciutto e melone) cred că merită să fie cunoscută mult mai mult decât este în prezent. Nimic nu se compară cu gustul dulce și textura cremoasă a pepenelui care acompaniază gustul sărat și aroma puternică a unei felii de prosciutto.

Aceste combinații surprinzătoare sunt cunoscute încă de pe vremea Romanilor, când asocierea preparatelor reci cu textură moale împreună cu preparatele calde cu textură tare era utilizată în scopuri medicale. Chiar dacă în acea perioadă prosciutto nu era un produs care să se regăsească pe mese, obiceiul de a acompania produse din carne maturată cu fructe proaspete era o bună metodă pentru întărirea sistemului imunitar.

Actuala rețetă (poate e prea mult spus rețetă) a fost pentru prima dată publicată într-o carte de bucate la sfârșitul secolului XVIII. Abia după jumătatea secolului următor a început să devină populară în rândul italienilor, farfuria de prosciutto e melone fiind mereu aleasă în zilele calde de vară.

Dar de ce toată lumea apreciază această combinație? Răspunsul este unul simplu: gustul dulce (de la pepene) împreună cu gustul sărat (de la prosciutto) ne creează o satisfacție nesfârșită. Ca mică paranteză, același lucru se întâmplă și în cazul caramelului sărat. Pentru mine, un pepene copt, dulce, aromat și câteva felii subțiri de prosciutto de calitate care se topește în gură, sărat exact cât trebuie, e un antipasto pe care îl savurez mereu cu plăcere în excursiile din Italia.

Pe lângă combinația celor două gusturi și complexitatea profilului aromatic trebuie amintite și vitaminele, fibrele și proteinele care contribuie la valoare nutritivă al acestui preparat.

Rețeta despre care spuneam că din punctul meu de vedere nu poate fi o rețetă propriu-zisă presupune asocierea celor două componente. Cumpărați un pepene galben bine copt, asigurați-vă că găsiți un prosciutto de calitate superioară, iar restul e poveste… După cum îmi place să amintesc tuturor: unde se poate, regula „mai mult sau mai puțin, după gust” va funcționa mereu. Bineînțeles, trebuie găsit un echilibru, însă dacă vreau să mă răsfăț, voi proporționa ingredientele după propriul plac.

Așadar, dacă vreți să simțiți savoarea unui preparat italian în aceste zile călduroase de vară, rețeta e simplă, iar în următoarea călătorie în Italia vă recomand să adăugați pe listă și degustarea unui platou de prosciutto e melone.

#AlexandruSzabo

Mai Multe

More article