Multe persoane se confruntă cu câteva kilograme în plus care nu sunt deloc dorite, iar cea mai întâlnită metodă de a scăpa de ele este începerea unei diete care are la bază ingerarea unui număr mai mic de kilocalorii decât are nevoie organismul pentru desfășurarea activităților. Astfel, corpul nostru va consuma și din „rezerva” proprie sesizată în anumite zone, să le spunem, critice.
Până aici, în teorie totul pare simplu: reducem porțiile, mai tăiem din carbohidrați și grăsimi saturate. Dar nu tot timpul e corect și nu tot timpul aceste metode dau rezultate. Iar dacă dau rezultate, după acea perioadă de una, două, trei luni cumplite, revenirea la obiceiurile alimentare inițiale cu siguranță va avea un efect negativ asupra masei corporale.
Cercetările spun că în prezent, principiul Mănânci ca mine, arăți ca mine ia amploare în special datorită rețelelor de socializare. Persoanele influente în mediul online recomandă diferite diete sau produse prin care este sugerat faptul că dacă sunt respectate întocmai condițiile, rezultatele vor fi de invidiat. Din punct de vedere științific, chiar și gemenii identici au metabolisme diferite și răspund diferit la nutrienți precum lipidele sau carbohidrații despre care scriam mai sus. Acest lucru se datorează în special microflorei intestinale proprii care este unică de la o persoană la alta. Concluzia este simplă.
Alte studii confirmă faptul că dietele care dau cele mai bune rezultate sunt de fapt cele pe termen lung, adică obiceiurile alimentare. Acestea trebuie să se potrivească fiecăruia dintre noi în funcție de stilul de viață pe care îl avem, iar felia de tort de la o zi de naștere sau un mic desert la finalul unui prânz bine gândit nu trebuie să ridice probleme. Astfel, dietele dure care probabil dau rezultat pe termen scurt ar fi bine de evitat.
Soluția este de fapt un stil de viață echilibrat care merge mână în mână cu o dietă echilibrată, iar specialiștii din domeniu sunt cei mai în măsură să conceapă aceste planuri pentru fiecare persoană în parte.
De asemenea, somnul și stresul cotidian joacă și ele un rol foarte important în ceea ce privește kilogramele în plus. Chiar dacă sunt mai puțin luate în considerare, studiile arată clar corelația dintre nivelul de stres și indicele de masă corporală sau de ce persoanele care nu dorm suficient tind să consume o cantitate mai mare de carbohidrați decât ar fi necesar. Ceea ce mai trebuie luat în considerare este faptul că de multe ori consumăm inconștient mai multe kilocalorii decât credem. Băuturile alcoolice, sucurile (chiar și cele naturale), băuturi pe bază de cafea, shake-urile proteice sau băuturile energizante, toate ne pot păcăli dacă nu suntem atenți în această privință.
Acestea fiind spuse, trebuie reținut faptul că dieta care funcționează este mereu cea care poate fi transformată într-un obicei alimentar sănătos.
- Începe Cluj Symphony Experience! Festivalul se muta la Sala Polivalenta - 2 oct. 2024
- Cum alegem corect pâinea pe care o cumpărăm - 30 sept. 2024
- Culori și arome pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă - 16 sept. 2024