Atunci când gătim, fie că este vorba de micul dejun, prânzul sau cina, pe lângă timpul petrecut în bucătărie (mai mult sau mai puțin) consumăm o cantitate mare de energie. Coacerea, prăjirea, încălzirea sau fierberea preparatelor, toate au loc datorită arderii gazelor sau datorită energiei curentului electric. Astfel că, dacă nu suntem atenți, mereu putem exagera cu consumul energetic, iar în final facturile vor reflecta acest lucru. De cele mai multe ori se întâmplă să lăsăm apa caldă să curgă mai mult decât este necesar sau să preîncălzim cuptorul un timp îndelungat. Sună cunoscut?
Raportat la o singură persoană care gătește zilnic, aceste mici acțiuni sunt insesizabile, dar în realitate consumul energetic și amprenta de carbon pe care o are gătitul, respectiv prepararea hranei de care avem nevoie este destul de mare.
Iată un exemplu concret: atunci când fierbem cartofi mărimea lor contează. Cei cu dimensiuni mici vor fi gata mai repede decât cartofii mari deoarece căldura va avea o distanță mai mică de parcurs până în centrul lor. De asemenea, dacă adăugăm apă în exces consumul de energie va fi mai ridicat prin simplul fapt că trebuie încălzit un volum mai mare.
Tot în cazul fierberii, dacă reglăm focul sau plita electrică la maxim vom face o risipă de energie deoarece produsul nostru nu va fi gata mai repede. La presiunea atmosferică normală, apa fierbe la aproximativ 100°C, iar temperatura nu va crește mai mult decât atât. Din acest motiv, după ce sesizăm începutul fierberii, trebuie să reglăm sursa de energie astfel încât să menținem procesul cu cât mai puține pierderi, iar utilizarea unui capac este obligatorie.
Oala sub presiune este cel mai bun ajutor la care putem apela oricând și nu ar trebui să lipsească din bucătării. Datorită presiunii ridicate care se formează prin evaporarea apei (aburul rămâne în interior), produsele vor fi gata mult mai repede.
În ceea ce privește cuptorul, ideal ar fi să urmărim semnalul care indică atingerea temperaturii setate, iar imediat după să introducem preparatele. Principala idee este să funcționeze cât mai puțin timp sau să folosim cuptorul doar atunci când este nevoie. Un consum energetic redus au cuptoarele cu aer ventilat, proces prin care reduc semnificativ acest timp de coacere.
O altă metodă eficientă pentru reducerea pierderilor de căldură este reprezentată de utilizare plitelor cu inducție. Acestea sunt surse de radiații electromagnetice care încălzesc doar suprafețele cu care intră în contact, iar astfel economisim energie comparativ cu plitele electrice convenționale sau aragazele clasice.
Energia de care dispunem este prețioasă iar pasiunea pentru gătit sau pur și simplu această nevoie nu ar trebui să o irosească. În final, micile schimbări în bine pe care alegem să le facem se vor reflecta atât în impactul pozitiv asupra mediului, cât și pe facturi.