Poveşti de călătoriePrin lume cu Luminița Cuna: Petrecere de majorat la 15 ani- Quincenera

Prin lume cu Luminița Cuna: Petrecere de majorat la 15 ani- Quincenera

Petrecerea de Quincenera, când fetele din câteva ţări din America Centrală şi de Sud împlinesc 15 ani este un adevarat bal. Petrecerile de majorat cu care suntem obişnuiţi nu sunt nimic pe lângă banchetul de zeci, chiar sute de persoane pe care îl organizează familiile sărbătoritelor.

Viitoarea quinceneră trebuie să îşi aleagă din timp naşii, pentru că are nevoie de mulţi: naşi de salon, naşi de rochie, naşi de pantofi, naşi de grup muzical, naşi de mâncare… fiecare naş care acceptă onoarea (şi este rușinos să nu accepţi, rişti să creezi neplăceri în familie) trebuie să plătească pentru activitatea sau obiectul pentru care a fost ales.

Cu câteva luni înainte de bal, quincenera îşi alege 6, 8, 12 cavaleri, cu cât mai mulţi cu atât este mai bine, deoarece numărul lor dovedește popularitatea fetei. Împreună vor pregăti un adevarat program artistic pe care îl susţin în ziua banchetului.

Când toţi oaspeţii sunt aşezaţi la mesele din salonul închiriat, are loc intrarea quincenerei, ca o adevarata regină, cu suita de cavaleri.

Urmeaza primul vals, dansul cu tatăl, dansul pe melodia preferată (pentru care quincenera şi cavalerii îşi schimbă ţinuta).

Tot tam-tamul marchează trecerea de la copilărie la stadiul de adult.

În timpul programului artistic există o scenetă care sugerează drumul parcurs în viață, până la 15 ani: quincenera, însotiţă de câteva fetiţe, se joacă cu o păpuşă şi apoi dansează pentru ultima dată cu păpuşa. Se aşează apoi într-un scaun, îşi schimbă pantofii de fetiţă cu pantofi cu toc…lasă copilăria în urmă şi devine femeie.

Totul se încheie cu o petrecere mare la care se mănâncă, se bea şi se dansează până dimineaţa.

Mai Multe

More article