Poveşti de binePoveşti cu mâncarePovești cu crime culinare

Povești cu crime culinare

Dimineața deschidem frigiderul și luăm sticla cu lapte pentru cereale. Dar e aproape goală și ce e înăuntru nu mai ajunge pentru o porție. Simțim cum crește tensiunea.

Luăm cina la restaurant, iar un alt client care stă la masa alăturată scoate sunete ciudate. Ciofăie. Dintr-odată seara nu mai e ce-a fost.

Iată două exemple de crime culinare care pot avea mereu loc, iar aproape de fiecare dată ne pot strica buna dispoziție sau chiar mai mult, pot isca scandaluri. Dar care obicei îl consideră majoritatea persoanelor a fi cel mai enervant? Începând cu mâncatul zgomotos și continuând cu lăsatul bucătăriei dezordonate, păstrarea unui produs în frigider pentru o perioadă lungă de timp până când se strică sau păstrarea ambalajelor aproape goale, lista poate fi extrem de lungă.

După cum probabil ați intuit, mâncatul zgomotos, sorbitul cu paiul a unei băuturi care nu mai există demult în pahar sau curățarea dinților prin bine-cunoscutul proces de tragere a aerului printre ei sunt crimele culinare cel mai des întâlnite… iar oricine poate fi victima.

Cum ne putem apăra și cum putem ține deoparte furia, disconfortul și starea de agitație care se pot instala rapid și ne pot strica buna dispoziție? Aici lucrurile devin interesante. Psihologii spun că cea mai bună metodă de a face față acestor situații este de a ne detașa de context. Acest truc se aplică în toate cazurile, nu doar la crimele culinare. Când trăim emoții negative precum cele enumerate înainte putem lua decizii mai puțin bune pe care le vom regreta. Creierul recepționează acești stimuli ca fiind periculoși și intră într-o stare de atac. În acel moment nu realizează că este partenerul sau partenera, un membru al familiei sau orice persoană apropiată, iar răspunsul lui poate costa enorm. De aceea, transpunerea într-o lume paralelă pentru o scurtă perioadă de timp și detașarea de context este esențială. Imaginați-vă un scandal izbucnit la un bar pe seama sorbitului zgomotos.

Un alt mod de a ne apăra este de a ne reaminti mereu că persoana care comite crimele culinare nu o face intenționat. Obiceiurile altora nu trebuie luate personal. În momentul în care credem că o face din adins, doar pentru a ne deranja, furia resimțită devine disproporțională în context și este amplificată. Dacă ne reîntoarcem la povestea de la început, poate că persoana acuzată nu poate aprecia corect cantitățile crezând că laptele din ambalaj ar fi suficient pentru o porție zdravănă de cereale. Astfel se poate evita ca ziua însorită să devină furtunoasă.

Iar bineînțeles, în final, orice problemă poate fi discutată. Dar nu în momentul în care ne simțim furioși deoarece pe lângă acuzațiile care se referă strict la crima culinară, persoana în cauză poate primi și o porție de reproșuri.

Cu toate acestea, de precizat este și faptul că dacă un individ devine extrem de iritat și deranjat de unele sunete comune precum colegul sau colega de la serviciu care mănâncă un măr poate fi vorba de boala numită misfonie.

Mai Multe

More article