Trecem prin cele mai dulci zilele ale anului. O fi oare Sfântul Valentin și Ziua Îndrăgostiților principalul motiv pentru care de fiecare dată vânzările de ciocolată cresc în această perioadă? Sau poate celebrarea iubirii românești alături de sărbătorile primăverii impulsionează momentele dulci? Cu siguranță nu sunt eu persoana care vă va da răspunsul, însă știu de ce ne place atât de mult ciocolata.
Noile studii care au fost publicate și tratează subiectul ciocolatei au scos la iveală câteva secrete bine ascunse care ne fac să iubim necondiționat acest desert. Și nu, nu este gustul principala caracteristică care trezește în noi emoții sau senzații plăcute și mai ales familiale. Dar ce legătură are ciocolata cu familia în afara faptului că uneori copiii o primesc ca recompensă? Să analizăm informația treptat.
Un grup de cercetători a ajuns la concluzia că textura ciocolatei este principalul factor care ne creează o senzație tactilă plăcută, greu de descris, dar foarte ușor de recunoscut. În cazul produselor de calitate superioară, peste jumătate din compoziția ciocolatei este reprezentată de untul de cacao. Un ingredient minune care are o proprietate unică: se topește exact la temperatura din interiorul cavității noastre bucale. Din stare solidă se transformă în stare lichidă.
Prin această transformare, untul de cacao împreună cu saliva formează mici picături sau chiar particule putem să le spunem care învăluie cremos fiecare centimetru din interiorul gurii. Senzația pe care o creează finețea și onctuozitatea acestei grăsimi pare că este accentuată din ce în ce mai mult în timp ce bucățica de ciocolată se topește pe limbă.
Mai mult decât atât, când vine vorba de ciocolata cu lapte, de obicei raportul dintre grăsimea și zaharurile din compoziție se aseamănă extrem de mult cu raportul dintre aceste două componente din laptele matern. De aceea ne creează o stare de liniște și relaxare – laptele este primul aliment pe care îl consumăm. Trezește în noi senzații familiale și conturează momente asemănătoare cu clipele petrecute la sânul mamei. Greu de crezut (poate pentru că nu ne aducem aminte în mod conștient de acele momente), însă este dovedit științific.
Pe lângă proprietățile unice ale untului de cacao sau speciala compoziție a ciocolatei, și forma acesteia ne poate satisface pe deplin simțurile. Spre exemplu, persoanele care preferă ciocolata amăruie au tendința de a alege de obicei formele cu colțuri sau linii drepte, iar cei care preferă ciocolata cu lapte, mai dulce, sunt atrași de formele rotunjite. De aceea, un alt motiv pentru care iubim ciocolata poate fi asocierea dintre gustul și forma acesteia: de obicei ciocolata amăruie are formă pătrată sau dreptunghiulară cu linii bine evidențiate, iar cea cu lapte are colțurile și marginile rotunjite (în cazul tabletelor).
Iată cum aceste caracteristici ale ciocolatei reușesc să ne seducă simțurile și să ne facă să o iubim mai mult decât am crede. Pe lângă gustul și aroma unică, textura, compoziția și forma acesteia joacă un rol extrem de important în ceea ce privește satisfacția pe ce ne-o creează.
- Buturuga de Crăciun, un ritual devenit cel mai important desert festiv - 19 dec. 2024
- Micul dejun, o masă care nu ar trebui evitată - 19 nov. 2024
- Putem găsi fericirea în mâncare? - 1 nov. 2024