Poveşti de binePoveşti cu mâncareDietă echilibrată, somn odihnitor

Dietă echilibrată, somn odihnitor

Problema calității somnului devine din ce în ce mai dezbătută, iar doar cei care nu au un somn odihnitor pot spune cu adevărat cât de mult afectează acest lucru viața de zi cu zi. Există numeroși factori care pot cauza insomnii, iar printre aceștia se numără stresul, rutina cotidiană, unele exerciții fizice sau chiar și cantitatea de radiații luminoase la care ne expunem pe parcursul zilei.

Dar dieta? Ne poate influența calitatea somnului? Studiile și literatura de specialitate confirmă această ipoteză și mai mult decât atât, afirmă că o dietă dezechilibrată afectează în mare măsură felul în care dormim.

Pentru început, frecvența și regularitatea meselor din timpul zilei au un impact semnificativ în ceea ce privește odihna din timpul nopții. Dezechilibrarea propriului ritm circadian prin consumul de alimente la ore improprii va avea în final consecințe negative (iar număratul oilor nu va ajuta). Astfel, dacă o persoană în fiecare zi din timpul săptămânii ia cina la ora 19, dar într-o sâmbătă seară, în contextul unei ieșiri în oraș, acea persoană mănâncă la ora 21, diferența de timp va fi printre răspunsurile la întrebarea de dimineață: de ce am dormit așa rău?

Mai mult, este important de precizat faptul că fiecare dintre noi are un ritm circadian propriu. Teoria cu trei mese pe zi și două gustări poate suferi modificări, însă ceea ce contează este ca organismul să funcționeze bine așa cum este obișnuit.

O altă cauză a insomniilor, pe larg dezbătută de către experți, este consumul băuturilor alcoolice (seara). Interesant este faptul că alcoolul, în ciuda faptului că vine cu un aport de kilocalorii, are efecte sedative. Se poate spune că induce o oarecare stare de somnolență, însă această somnolență e complet diferită de ceea ce înseamnă somn în adevăratul sens. Când dormim, celulele creierului lucrează într-o perfectă coordonare pentru a ne reîmprospăta organismul. Alcool nu face decât să creeze senzația aceea de somnolență prin limitarea „comunicării” celulelor între ele. Deci, adormim, dar nu dormim.

În ceea ce privește calitatea somnului, dieta echilibrată și diversificată este un aspect care trebuie neapărat luat în considerare. Ceea ce mâncăm ajunge să fie hrană pentru milioanele de bacterii din microflora intestinală. Aceste bacterii benefice descompun alimentele și ajută digestia, iar pentru ca procesul să decurgă corect, trebuie să le oferim o diversitate cât mai mare de nutrienți. Deci, să consumăm cât mai multe sortimente de legume și fructe, semințe și nu în ultimul rând, indispensabilele fibre. Ca mică paranteză, studiile arată că aporturile scăzute din vitaminele C, D, E și K (ale căror surse sunt atât alimentele de origine vegetală, cât și cele de origine animală) sunt corelate cu somnul de slabă calitate.

În concluzie, iată cum o dietă echilibrată poate influența calitatea somnului. Numeroși factori au o legătură directă cu felul în care dormim, iar deseori cauzele insomniilor pot fi de fapt alimentele pe care le consumăm. Cu toții după o anumită oră evităm cafeaua sau seara nu mai consumăm dulciuri, dar și regularitatea meselor, băuturile alcoolice sau aportul și varietatea nutrienților și a vitaminelor trebuie luate în considerare.

Mai Multe

More article