Poveşti de binePoveşti cu mâncarePoveste cu aromă de vanilie. Locul vaniliei în creaţiile culinare

Poveste cu aromă de vanilie. Locul vaniliei în creaţiile culinare

Secretul multiplelor utilizări ale păstăii de vanilie

Păstaia de vanilie este esențială pentru prepararea deserturilor. Este un produs exotic, relativ scump, care nu trebuie irosit sub nicio formă.

Haideți să vedem care este diferența dintre zahărul vanilat și păstaia de vanilie.

Zahărul vanilat este utilizat foarte des atunci când preparăm un desert, însă substanța aromatizantă prezentă înăuntru, vanilina, este una obținută pe cale sintetică, artificială. În urma unor reacții chimice se obține o aromă asemănătoare cu cea a păstăii de vanilie. e de altă parte, păstaia este produsul arborelui de vanilie și conține doar arome naturale.  Mai mult decât atât, în vanilie găsim foarte multe vitamine și substanțe anticancerigene.

Cum utilizăm eficient păstaia de vanilie?

Batonul sau păstaia de vanilie de obicei este ambalat într-un recipient de sticlă, în atmosferă modificată, pentru a se păstra un timp cât mai lung savoarea și proprietățile acesteia. Semințele din interior se pot scoate daca este tăiat batonul pe lungime, iar apoi desfăcut în două. Acestea pot fi puse în orice desert. Dacă priviți cu atenție o înghețată sau o cremă care conține cu adevărat vanilie, ar trebui să observați mici punctulețe negre, care sunt de fapt semințele din păstaie.

Batonul cu care am rămas, după ce am scos bobițele din interior niciodată nu se aruncă. O primă utilizare este reprezentată de infuzia acestuia. Spre exemplu, îl putem adăuga în laptele pe care îl punem la fiert pentru o cremă de patiserie.  Când începe să clocotească, îl scoatem. Dar nici acum nu se aruncă păstaia.

Un secret puțin cunoscut este ultima modalitate de utilizare a batonului. Dacă a fost infuzat, se șterge bine cu un șervețel surplusul de apă sau lapte și se lasă o zi în contact cu aerul pentru a se usca. Dacă nu a fost infuzat, nu este nevoie să fie lăsat să se usuce. Într-un recipient de sticlă, de preferabil de culoare închisă, se adaugă aproximativ 150 ml dintr-o băutură alcoolică neutră, cât mai puternică (spre exemplu votcă), apoi se introduce păstaia de vanilie în ea. Se închide bine recipientul și se lasă la întuneric aproximativ o lună. Astfel se obține un extract natural de vanilie care poate fi folosit în cantități mici în orice prăjitură.

Deși la prima vedere am fi tentați să alegem zahărul vanilat în locul păstăii de vanilie din cauza diferenței mari de preț, trebuie să luăm în considerare aroma inconfundabilă a batonului și a multiplelor utilizări ale acestuia. Începem cu folosirea semințelor din interior, apoi îl infuzăm, iar la final obținem un extract natural.

Alexandru Szabo

 

Mai Multe

More article