Poveşti de binePoveşti cu mâncarePovestea primului pantof de ciocolată din Cluj

Povestea primului pantof de ciocolată din Cluj

Totul a început în luna decembrie, când Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a achiziționat o imprimantă 3D pentru produse alimentare. Atunci, câțiva colegi masteranzi și doctoranzi au încercat să o folosească, însă fără rezultat. În urma cu câteva săptămâni am reluat încercările, împreună cu o colegă, studentă în anul III.

După câteva ore bune de lucru în care nu am obținut nimic satisfăcător, chiar înainte de a pleca acasă, imprimanta a realizat primul pantof de ciocolată. Pentru noi, a fost momentul mult așteptat. Am reușit să realizăm probabil primul pantof din ciocolată imprimat 3D în Cluj-Napoca!

Deși la prima vedere pare un obiect foarte simplu, în spatele realizării stau o mulțime de parametri care trebuie respectați cu exactitate. Pornind de la calibrarea pe care trebuie să o facem înainte de orice utilizare a imprimatei, până la compoziția chimică a ciocolatei, toți factorii joacă un rol extrem de important. Pe lângă faptul că e imprimat cu tehnologia 3D, pantoful poate fi umplut cu o mulțime de creme, dulcețuri sau fructe.

Imprimanta funcționează pe câteva principii foarte simple. Cartușul este încălzit până la o temperatură de 45°C, ciocolata se topește, iar apoi este împinsă printr-o duză cu diametrul de 1 milimetru. Partea mobilă se mișcă pe cele 3 axe: stânga-dreapta, sus-jos și față-spate. Astfel se imprimă orice produs, chiar și cele mai complexe structuri. Pantoful de ciocolată a fost un model prestabilit, din programul imprimantei, însă putem adăuga orice formă ne dorim.

În prezent, de la pantofi de ciocolată am trecut la praline pe care le umplem cu o cremă îmbunătățită cu probiotice. Acestea sunt microoragnisme care ajută la formarea unui sistem imunitar puternic. Dorim să facem cât mai accesibil consumul probioticelor, în special la copii. Asocierea acestora cu gustul dulce al ciocolatei este una dintre cele mai bune metode. Chiar dacă încercăm să realizăm ceva nou în fiecare zi, să îmbunătățim tehnicile de imprimare, pantoful de ciocolată reprezintă un mare succes pentru noi. Deși este păstrat la frigider, într-un loc bine delimitat, sperăm ca pe viitor să nu îl consume cineva din greșeală.

Alexandru Szabo

Mai Multe

More article