Poveşti de binePoveşti cu mâncarePofte, plăceri... nevinovate

Pofte, plăceri… nevinovate

Deseori avem de-a face cu momente când, din senin, se trezește în noi o poftă pe care nu o putem controla și simțim că dacă nu mâncăm ciocolata, biscuiții sau orice ne-am dori atunci, totul se va prăbuși. Însă nu este nimic în neregulă cu acest lucru, e perfect normal. Trebuie doar să ne cunoaștem foarte bine și să gestionăm corect situația, fără a regreta în final alegerea pe care am făcut-o. În timp, majoritatea dintre noi învățăm posibilele cauze care fac să apară aceste capricii pentru anumite produse alimentare (de obicei sunt din categoria celor nesănătoase) și putem remedia situația.

Poftele care apar în mod spontan și ne surprind sunt rezultatul expunerii organismului nostru la factori de stres, oboseală și epuizare fizică sau psihică. Toate acestea au efect asupra hormonilor care declanșează micile plăceri nevinovate.

Cel mai simplu exemplu este pofta pentru produsele dulci, pline de carbohidrați, care se datorează lipsei somnului. Corpul are nevoie de o anumită sursă de energie, repede, iar astfel hormonii care ne reglează apetitul pun stăpânire pe situație. Nu e de mirare că la cele mai ciudate ore din zi sau din noapte, multe persoane se trezesc în fața unei prăjituri cremoase, a unei tablete de ciocolată cu mult zahăr sau în fața unei cutii cu înghețată.

Mai mult decât atât, poftele repetate pentru dulciuri pot fi cauzate și de anxietate, fiind soluția rapidă pentru secreția serotoninei și a dopaminei.

În cazul persoanelor de sex feminin, toate procesele care au loc datorită menstruației pot declanșa pofte pentru anumite mâncăruri. Cu toate acestea, specialiștii spun că trebuie satisfăcute deoarece nu afectează dieta echilibrată, iar silueta nu va fi influențată.

Ce putem face dacă plăcerile nevinovate apar tot mai des? Răspunsul e simplu: ne obișnuim cu produse mai sănătoase (și bineînțeles, căutăm cauza). Spre exemplu, se poate trece treptat de la ciocolata cu lapte la ciocolata neagră, de la biscuiții cu făină albă la cei cu făină integrală și așa mai departe. Sub nicio formă nu trebuie să ne abținem.

Atenție însă, a nu se confunda pofta – de câteva ori pe lună – cu dorința sau chiar obișnuința de a mânca unele produse în fiecare zi.

Dacă în mod normal ciocolata cu caramel nu este inclusă pe lista mea de alimente pe care le consum, însă astăzi am râvnit o tabletă întreagă, va trebui să o mănânc. Cauza va fi ținută sub control doar pe moment, însă voi câștiga timp pentru a o înlătura.

Pe lângă spontanele dorințe pentru dulciuri, pot să apară și cele pentru alimente grase și sărate, în special pentru fast-food. Și acest lucru este normal: din când în când se întâmplă ceva în organismul nostru și avem nevoie imediat de o porție mare de cartofi prăjiți. Aici se poate trage linie cu ușurință între o simplă poftă și un obicei nesănătos.

Acestea fiind spune, nu sunt motive de îngrijorare în legătură cu micile dorințe neașteptate pentru anumite categorii de produse alimentare mai puțin sănătoase. Pur și simplu este răspunsul corpului nostru la un factor declanșator. Tot ce trebuie făcut este să găsim cauza, să o ținem sub control, dacă e posibil, și să ne bucurăm de mâncare.

Mai Multe

More article