Poveşti din ClujClujul vintageSportul minții în peste 150 de seturi de șah: minunății din os...

Sportul minții în peste 150 de seturi de șah: minunății din os de cămilă, cristal sau șahuri 3D

Până la sfârșitul lunii martie 2023, putem descoperi în foaierul Bibliotecii Centrale Universitare, un paradis al jocurilor de șah. Peste 150 de modele, colecționate de către profesorul de matematică Emil Sitaru, ne prezintă o istorie a culturii care are în comun unul dintre cele mai dificile sporturi: șahul. 

Adunate din patruzeci de țări de pe șase continente, piesele sunt confecționate din cristal de Bohemia, fildeș, porțelan, jad, os de cămilă, lemn de măslin, dar regăsim șahuri cu piese moderne care înfățișează personaje din seriale de succes, așa cum sunt „Familia Simson”, „Star Trek”, „Stăpânul inelelor”, „Harry Potter”, ori piese cu simbolurile echipei „Real Madrid”. Sunt șahuri care se joacă în trei sau în patru persoane, șahuri 3D, un șah cilindric, piese minuscule sau uriașe, de luat pe mașină sau pe vapor. 

Jocul de șah are o vechime de peste 1.500 de ani, iar precursorul acestuia este din India și era inițial un joc de strategie, format din patru tipuri de trupe: care, elefanți, infanterie și cavalerie. 

Una dintre cele mai cunoscute sintagme din limbajul cotidian, preluat din jocul de șah este „a face pe cineva mat” cu înțelesul de „a învinge”, „a pune pe cineva în situația de a nu mai putea spune sau face nimic”. De fapt, „șah mat”, provine din limba persană și înseamnă „regele este mort”.

De-a lungul timpului, șahul a fost folosit ca joc de strategie, însă a fost o perioadă când  a fost interzis de către Biserică, fiind considerat joc de noroc. Popularitatea lui a atins cote maxime în timpul reginei Elisabeta I, când întreaga populație a Angliei, de la țărani, la nobilime, juca șah. 

Cel mai cunoscut jucător de șah din lume este Garry Kasparov care a reușit să învingă un calculator în anul 1996. Meciul a avut șase jocuri, primul fiind câștigat de computer, Kasparov a avut trei victorii și s-au înregistrat două remize.

Datorită serialului „Gambitul damei”, jocul de șah a revenit în preferințele publicului, producătorii Netflix anunțând că după lansarea filmului, căutările pentru seturi de șah au crescut pe eBay cu 250%, iar vânzările au crescut cu 170%.

Cu siguranță veți remarca multe seturi deosebite, dar dacă doriți să-l alegeți pe cel mai frumos din expoziție, puteți să completați numele acestuia pe o hârtie pe care să o introduceți în urnă. Câștigătorul va fi recompensat cu un joc de șah.

Intrarea la expoziția „Ocolul Pământului în +150 de șahuri” este liberă.

Mai Multe

More article