Poveşti din ClujClujul vintageReduta – de la sală de dans, loc de întâlnire a Dietei...

Reduta – de la sală de dans, loc de întâlnire a Dietei Transilvaniei

Clădirea Reduta, ridicată în stil clasicist la începutul secolului al XIX-lea pe locul hanului Calul bălan, a fost concepută pentru a oferi un cadru potrivit pentru ședințe solemne, reuniuni festive și baluri, având capacitatea de a adăposti o mie de persoane în sala mare înconjurată de balcoane interioare. De altfel, chiar denumirea de reduta, provine din limba franceză (redoute) și înseamnă „sală de dans”.

Istoria locului

Pe locul actualului edificiu funcționa în secolul al XVIII-lea cel mai cunoscut han al Clujului, Calul bălan. Împăratul Iosif II a schimbat destinația clădirii, transformând-o în școală de ofițeri. Când municipalitatea a reintrat în posesia clădirii în anul 1798, a dărâmat-o, construind clădirea care dăinuie și azi și care adăpostește o sală care să se preteze nevoii evenimentelor publice ale epocii. Balurile cele mai importante ale urbei se țineau aici, iar concertele unor personalități marcante ale muzicii (Johhanes Brahms, Franz Liszt, Bela Bartok și George Enescu) încântau numeroasa audiență care umplea sala și balcoanele laterale. Prima proiecție cinematografică din Cluj (1897) a avut loc tot în această sală, publicul fiind extrem de receptiv la noile descoperiri tehnice.

Procesul memorandiștilor

Între 25 aprilie și 7 mai 1894, în clădirea Redutei a avut loc celebrul Proces al Memorandiștilor, care s-a încheiat cu condamnarea celor 14 intelectuali ardeleni la o pedeapsă cumulată de aproape 33 de ani. Aceștia evidențiau lipsa drepturilor românilor din Imperiul Austro-Ungar, pe baza analizei sistemului legislativ ungar, contestând totodată și legile care au stat la baza constituirii dualismului austro-ungar. Pedeapsa memorandiștilor a atras ample critici din partea opiniei publice și a unor personalități precum Emil Zola, William Gladstone, Georges Clemeanceau sau Lev Tolstoi, iar intervenția regelui Carol I pe lângă curtea din Viena a atras grațierea memorandiștilor de către împăratul Franz Iosif.

Micul turn și povestea ceasului

Avarierea turnului bisericii Sf. Mihail în urma cutremurului din 1763 a necesitat demolarea acestuia, iar ceasul cu care era înzestrat a fost mutat în turnul-poartă de pe strada Mănășturului. La mijlocul secolului al XIX-lea când sistematizarea orașului a presupus dărâmarea turnului medieval, ceasului i s-a găsit un nou turn „gazdă” construit pe acoperișul clădirii Reduta.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Reduta este în acest moment sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei care administrează și parcul etnografic din pădurea Hoia. Adăpostind unele dintre cele mai vechi și valoroase monumente de arhitectură etnografică de pe teritoriul României, precum și piese extrem de rare de inventar gospodăresc, muzeul este și unul dintre cele mai importante instituții de cultură, organizând evenimente deosebite, fapt care îl poziționează în elita așezămintelor culturale naționale.

Dr. Ancuța-Lăcrimioara Chiș
Manager Asociația Clujul de altădată

Mai Multe

More article