Poveşti din ClujClujul vintagePalatul Mitropoliei, fostul Palat al Direcției Silvice

Palatul Mitropoliei, fostul Palat al Direcției Silvice

Construită în anul 1897 pe partea estică a Pieței Avram Iancu (fostă Bocskai) după planurile arhitectului Balázs Debreczeni, clădirea în stil eclectic de factură neo-renascentistă, cu parter și două etaje, adăpostea Palatul Direcției Silvice.

Latura estică a Pieței Avram Iancu este înzestrată cu alte două palate administrative (Regionala CFR/Palatul EMKE și Palatul de Finanțe) atribuind zonei un aer robust și elevat. 

Pe locul parcului care se afla inițial în centrul pieței  a fost construită Catedrala Ortodoxă (sfințită în anul 1933), astfel că era nevoie ca în imediata apropiere să fie găsit și un sediu care să găzduiască Episcopia. În anul 1934, Consiliul de Miniștri a atribuit Episcopiei Ortodoxe clădirea respectivă, care din anul 1973 a devenit sediu arhiepiscopal, iar din 2006 este sediu al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Balconul de la primul nivel, susținut de coloane așezate pe un postament și rezaliturile acoperite cu două cupole, îi conferă edificiului un accent impunător. Aspectul exterior sobru și elegant este completat de dalele din cărămida aparentă în nuanță galbenă și ancadramentele albe ale ferestrelor.  

În acest palat își are sediul și Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” care are o ofertă educațională pentru ciclurile primar, gimnazial și liceal.

Surse info + foto: Chiș, Ancuța-Lăcrimioara, Palatele Clujului / Palaces of Cluj / Kolozsvári paloták, Ed. Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2022 // Asociația Clujul de Altădată

Mai Multe

More article