Poveşti din ClujClujul vintageCasa Nemes-Knoblauch, gazda unei femei care rupt standardele aparițiilor scenice 

Casa Nemes-Knoblauch, gazda unei femei care rupt standardele aparițiilor scenice 

Clădirea aflată pe strada Memorandumului la numărul 22 a fost construită de familia Knoblauch în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Anul 1763 apare pe un element de decor al acoperișului, dar pe bolțarul median al porții este inscripționat anul 1788. 

Casa a intrat în posesia conților Nemes spre sfârșitul secolului al XIX-lea. Casele nobiliare de la oraș funcționau după regula veniturilor din închirieri, astfel că familia păstra o aripă, restul încăperilor fiind închiriate. Cel mai cunoscut oaspete al imobilului a fost Róza Déryné Széppataki (1793-1872), prima cântăreață maghiară de operă și cea mai populară actriță de teatru ambulant a acelei epoci, care a locuit în mansarda casei.

În decembrie 1823, Róza a fost invitată la Cluj pentru un concert. Deloc frumoasă, deformată, cu o gură teribil de mare, dar cu o voce foarte clară și plăcută, care impresiona imediat, Róza a apărut în fața publicului clujean. Obiceiul local a surprins-o puțin, căci după ce a cântat, lumea nu a aplaudat. Guvernatorul era cel care dădea atunci startul aplauzelor, astfel că după ce acesta a început să aplaude tare, din toată sala s-a pornit o furtună de aplauze. A fost chemată pe scenă de mai multe ori, ceea ce pentru Cluj era o raritate. Ținutele ei erau atât de bine alese încât dictau moda vremii. A fost o femeie care a demonstrat că în lumea spectacolului, talentul și rafinamentul bat frumusețea fizică.

Înfățișarea actuală a casei  Nemes-Knoblauch datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când parterul imobilului a fost transformat în spații comerciale, astfel că s-au deschis căi de acces și s-au trasat vitrine. Blazonul familiei Nemes a fost înlăturat de pe fațadă în anii 1960-1961 cu ocazia unor intervenții, fiind inscripționat atunci anul 1788. 

Sala mare a edificiului se află la etaj, cele patru ferestre dinspre stradă aparținând acestei încăperi, dar atracția casei sunt bolțile baroce, multe dintre ele foarte bine conservate.

Povestea Rózei Déryné Széppataki fascinează și azi prin numeroasele momente de triumf, dar și căderi, critici și avalanșe de ridiculizare, dar care este o legendă a scenelor din Europa Centrală din prima jumătate a secolului al XIX-lea, iar casa care a găzduit-o la Cluj primește astfel un statut special.

Déryné Széppataki Róza

Surse info + foto: Gaal, György, Kolozsvár: történelmi városkalauz, Tortoma, Baraolt, 2021 // Enciclopedia Transindex // Kovács Zsolt, Casa Nemes-Knoblauch, enciclopediavirtuala.ro // Veress Ferenc, Kolozsvár képekben – Clujul în imagini 1859, Cluj-Napoca, 2015 // Muzeul National de Istorie a Transilvaniei.

Mai Multe

More article