Poveşti de binePoveşti cu mâncareOțetul din cidru: aliatul nostru în acest sezon

Oțetul din cidru: aliatul nostru în acest sezon

Toamna a sosit, iar merele s-au copt. Cele mai multe vor fi consumate ca atare, însă din sucul lor fermentat (cidru) se poate obține și un oțet cu o aromă unică și proprietăți curative. Oțetul de mere sau oțetul din cidru de mere, indiferent cum e denumit, este una din licorile care ne pot pregăti și întări organismul pentru următoarea perioadă. În trecut era folosit de către strămoșii noștri pentru tratarea aproape oricărei boli, iar bunicii îl foloseau și ei foarte des în alimentația lor.

Pe lângă faptul că oțetul din cidru aduce o savoare aparte salatelor sau legumelor conservate, vine și cu un puternic efect împotriva infecțiilor, scade nivelul de zahăr din sânge și ajută chiar și la scăderea în greutate.

Dar cu ce se diferențiază față de celelalte sortimente? Oțetul de mere se obține din sucul acestora, nefiltrat, care fermentează alcoolic în primă fază, apoi acetic, pentru obținerea oțetului propriu-zis. Un produs de calitate se recunoaște după aspectul tulbure și prezența unui sediment în lichid. Astfel că, înainte de consum, oțetul din cidru va trebui agitat. Acest lucru îl face special. Datorită procesului natural de fermentare și pentru că nu este filtrat (cel de calitate superioară), în oțet vor fi prezente o mulțime de proteine, enzime și bacterii bune pentru sănătate denumite probiotice, toate întărind sistemul imunitar.

Hipocrate folosea oțetul pentru tratarea rănilor, iar în istorie sunt dovezi că acesta era un remediu pentru combaterea intoxicațiilor, a durerilor de stomac sau a oricărei probleme legate de digestie.

Studiile din prezent au concluzionat că oțetul din cidru are foarte bune proprietăți antimicrobiene și este considerat un antibiotic natural. Mai mult decât atât, acesta inhibă dezvoltarea bacteriilor E. coli și S. aureus care cauzează cel mai des toxiinfecțiile alimentare, astfel că, poate fi un bun remediu în acest caz. Mai mult decât atât, oțetul din cidru poate reduce semnificativ concentrația trigliceridelor din sânge, iar în acest fel profilul lipidic este îmbunătățit. De asemenea, reduce nivelul de zahăr din sânge, lucru care este de ajutor în gestionarea diabetului de tip II.

Cu toate că e benefic pentru organism, oțetul de mere poate cauza și unele probleme dacă nu este consumat corect. Datorită acidității ridicate (5-6% acid acetic), acesta trebuie mereu diluat în apă sau în ceai, de exemplu. Niciodată nu se consumă ca atare.

Și un mic secret la final: indiferent de tipul de oțet, cu cât este mai închis la culoare cu atât este mai bogat în antioxidanți. Un sortiment filtrat, translucid, fără o nuanță specifică nu va putea fi niciodată comparat cu unul tulbure, maroniu și cu sediment; nici prețul, bineînțeles.

Din puncte de vedere gastronomic oțetul din cidru este o varianță extraordinară pentru a da savoare salatelor sau pentru o aromă în plus la prepararea sosurilor, iar din punctul de vedere al aportului benefic pentru sănătate, introducerea acestui tip de oțet în alimentație, fără a face exces, ne va fi de mare folos.

Mai Multe

More article