Poveşti de călătorieOrașul cu multe fețe

Orașul cu multe fețe

 

New York. Crezi că îl cunoști? Ce imagini îți vin în minte când îi auzi numele?

În primele luni în care încercam să mă așez și eu la locul meu în uriașul ăsta de beton, am colindat toate locurile – clișeu pe care mi le-au arătat filmele: Fifth Avenue, Wall Street, Statuia Libertății, zona de Midtown unde se înghesuiau majoritatea zgârie-norilor.

Apoi, luând cu răbdare orașul la pas, săturată de betoane înalte și inexpresive, de locurile turistice ultra aglomerate, m-am îndreptat spre părțile mai puțin mediatizate ale orașului unde am descoperit colțuri secrete, pline de farmec.

Verdeata tropicala si o cascada in Midtown Manhattan.

Chiar și în Manhattan, dacă știi să cauți bine și dacă stai cu ochii deschiși, poți găsi oaze de verdeață în mijlocul zgârie norilor.

Însă, pentru a descoperi locuri și mai interesante, trebuie să te îndepărtezi puțin de „centru” și să mergi în alte cartiere. Ca de exemplu, în Long Island City. În urmă cu câțiva ani, cartierul acesta din Queens, de pe malul lui East River, era o îngrămădeală de fabrici și depozite, unde abundau prostituatele și drogații. Aici își aveau sediul numeroase fabrici de patiserie, ca Silvercup Bakery, acum transformat în Silvercup Studios, cea mai mare facilitate de producție de film și televiziune din New York. Acolo s-au filmat o bună parte din faimoasele seriale Sex and the City și The Sopranos. Puternic gentrificat, cartierul a devenit unul din cele mai scumpe din oraș. În locul halelor și al fabricilor, se ridică acum unele din cele mai înalte blocuri de locuințe ale orașului. Totuși, cartierul mai ascunde câteva insule cu clădiri vechi, cu un șarm decrepit. Un loc faimos -dar care nu mai există- era clădirea 5 Pointz, pe care artiști de grafitti pictau mereu diferite desene. Clădirea – și arta pe care o purta pe pereți – a căzut pradă gentrificării, fiind demolată în 2014. În locul ei, se ridică un turn cu 1.100 de apartamente.

În sudul Brooklyn-ului, în Sheepshead Bay, te simți într-un orășel de pescari. Majoritatea bărcilor sunt bărci de pescuit: pentru 60$ poți ieși în larg de la 7 am la 3 pm. Undițele și momeala sunt incluse în preț. Și așa, la New York, poți fi și pescar.

Tot în Brooklyn, în peisajul industrial din Red Hook, mai găsești încă stâlpi de curent de lemn, „de pe vremuri” și colțuri însorite din care se vede Statuia Libertății.

Una din strazile cele mai fotografiate din Dumbo.

Unele din locruile „ascunse” au devenit populare și, ca atare, invadate de turiști, ca această stradă din cartierul Dumbo (Down Under the Manhattan Bridge Overpass).

Sper că v-am convins cu câteva poze că New Yorkul este mai mult decât ce se vede în filme sau prin ghidurile turistice. Și, dacă ajungeți la New York, încercați să găsiți unul din locurile acestea. Și să îmi spuneți și mie!

 

Alte poveşti de-ale Luminiței Cuna le găsiți AICI.

Mai Multe

More article