Ȋmi place să mă plimb, n-am să neg asta – uneori pe jos, alteori cu maşina, ȋntotdeauna cu muzica preferată ȋn urechi.
Este unul din modurile prin care mă relaxez şi mă desprind de grijile de zi cu zi. Iar cum a venit primăvara, eu zic că e iz de aventură!
Duminica trecută a fost o zi extrem de potrivită pentru un mini roadtrip spontan cu prietenele mele. Obiectivul final a fost o porţie de papanaşi care se afla la un restaurant ȋn Turda – genul de local unde zicala “nu judeca o carte după copertă” este mai tangibilă ca niciodată.
Toate aveam poftă de aer curat şi o plimbare care să ne dezmorţească puţin ȋnaintea zilei de luni, aşa că le-am propus un alt drum, mai puţin cunoscut decât cel clasic. Am luat-o deci prin Ciurila şi ne-am dus către Petreştii de Jos, acolo unde am descoperit o privelişte absolut spectaculoasă a Cheilor Turzii.
Cheile Turzii
Fiind cele mai cunoscute Chei ale judeţului Cluj şi având o lungime de 1.300 de metri, ele reprezintă o alternativă extrem de interesantă pentru a petrece un timp de calitate ȋn timpul weekend-ului şi a te relaxa după o săptămână extenuantă.
Peisajul propus de către natură este unul ce ȋţi taie respiraţia, de la stâncile colţuroase ce taie văzduhul, până la zecile de peşteri, de la flora colorată până la fauna diversificată ce şi-a găsit adăpost aici. Se spune că ȋn peştera Cetăţeaua Mare s-a adăpostit pentru o vreme haiducul Nichita Balica, participant al revoltei antiaustrieci a Curuţilor.
Cheile Turzii au reprezentat ȋntotdeauna un loc de relaxare departe de tumultul oraşului, dar totuşi aproape şi accesibil pentru locuitorii aşezărilor din jur. Este un mod perfect pentru o mini-excursie, un picnic sau pur şi simplu o gură de aer curat.
Cheile Turului sau Cheile Turenilor
La câţiva kilometri distanţă de Cheile Turzii ȋntâlnim un alt peisaj carstic, de data aceasta mai sălbatic. Vorbim despre Cheile Turenilor, aflate ȋn localitatea cu acelaşi nume, extrem de aproape de drum. Cu o lungime de 1.850 metri, au fost săpate de către Valea Racilor şi constituie un paradis pentru specii precum scoruşul, mărul lupului, cimbrişor sau tămâioară, printre altele. Animale precum fluturele de muştar sau tritonul comun transilvănean fac parte din fauna ce sălăşluieşte ȋn acest loc.
Deşi ideea de a le străbate este mai complicată decât la celelalte, curajoşii se aventurează şi poate fi chiar un loc bun pentru o excursie.
Cheile Borzeşti
Lângă comuna Buru descoperim cea de-a treia pereche de Chei a judeţului Cluj. Foarte puţină lume le cunoaşte – eu am aflat de ele abia săptămâna trecută, căutând pe hartă ca să nu mă pierd prin judeţ.
Cheile Borzeşti se află la 5 km de Cheile Turzii şi la 20 km de către Turda şi pot fi considerate, poate, un paradis aproape neatins de mâna omului, fiind aproape inaccesibile datorită traseului dificil. Un traseu care, deşi neprietenos, este extrem de spectaculos, cu versanţi sălbatici si cascade ȋnspumate ce cad pe notele naturii, ducând mai departe un dans al apei ȋnceput de secole.
Cheile Baciului
Aflate ȋn vestita Pădure Hoia-Baciu, deja devenită celebră datorită fenomenelor paranormale despre care se spune că ar avea loc aici, Cheile Baciului prezintă şi ele, la rândul lor, toate ingredientele pentru o plimbare relaxantă ȋn natură. Având o suprafaţă de 3 ha, săpate de Valea Popeşti şi Valea Lungă, Cheile Baciului oferă un peisaj care, deşi liniştit, ȋţi poate oferi aventura pe care ţi-o doreşti.
Cam astea sunt cele patru Chei ale judeţului Cluj. Ele deschid poarta către voie bună, aer curat şi sălbăticie. Sculpturi ale naturii şi monumente cu aer curat, ele ne cheamă de fiecare dată să le aflăm secretele şi să ȋnvăţăm cum să iubim frumosul care ne ȋnconjoară.
Nu uitaţi ca, atunci când le treceţi pragul, să ne trimiteţi şi nouă poze!
- Ce faci când nu ştii ce să faci? - 3 iul. 2020
- Hai să-ncingi o horă cu arta, la Muzeul Satului din Cluj - 19 iun. 2020
- Povestea unei altfel de veri - 22 mai 2020