Dulci-acrișoare și colorate în nuanțe aprinse, citricele ne aduc mereu aminte de momente frumoase din perioada anotimpului rece. Lămâi, portocale, mandarine, împreună cu toate celelalte sortimente din această familie, consumate regulat, ne vor întări sistemul imunitar și ne vor ajuta să scăpăm de răcelile din timpul ierni. De asemenea, ele pot fi cu ușurință ingrediente în deserturile pe care le realizați, oferind o aromă unică.
Originare din Australia, Noua Guineea și sudul Asiei, citricele acum sunt cultivate în climatele tropicale și subtropicale din întreaga lume. Astfel, ne primim porția de citrice din țări precum Spania, Brazilia, China, Mexic sau India. Interesant este faptul că o treime din producția totală este folosită doar pentru a face sucuri.
Citricele conțin, după cum bine știm, o cantitate semnificativă de vitamina C. O portocală ne oferă cantitatea zilnică recomandată din această vitamină. Mai mult decât atât, mai întâlnim vitamine din grupul B, săruri minerale sau uleiuri esențiale. Dar beneficiile citricelor nu se opresc aici. Cei care au grijă la cantitățile zilnice de kilocalorii trebuie să știe că acestea conțin foarte puține. Spre exemplu, o portocală medie are doar aproximativ 60 kcal. Acesta este principalul motiv pentru care, deseori, dietele pentru pierderi în greutate sunt asociate cu citricele.
Foarte important de precizat este faptul că acestea conțin și o mulțime de fibre. Dar la ce sunt bune fibrele? În primul rând ne ajută digestia și de asemenea, ajută la scăderea colesterolului. Fibrele se găsesc în partea interioară a cojii și în acea membrană albă care înconjoară pulpa citricelor. De multe ori, nu ne place să consumăm această parte importantă din fruct, dar trebuie măcar să încercăm.
Dacă tot avem la dispoziție o multitudine de citrice, de ce să nu facem un desert cu ele? Mai ales că se apropie încet perioada sărbătorilor de iarnă, iar mirosul de coajă de portocală trebuie să fie de nelipsit din casele noastre. Puteți aromatiza clasicele rețete pentru prăjituri cu un pic de suc de citrice sau cu coaja acestora sau puteți crea un desert în care vedeta să fie, spre exemplu, portocala. Checuri, torturi, fursecuri, toate pot avea notele inconfundabile ale citricelor. Să nu uitați de gemuri, o modalitate foarte simplă pentru a conserva fructele. Pentru realizarea lor, importante sunt pectinele, fibre vegetale care sunt conținute într-o cantitate mare în citrice. Ele vor ajuta gemul să se gelifice atunci când se răcește.
Vă propun să profitați de marea varietare de citrice din acest sezon deoarece sunt accesibile oricui, ne ajută sistemul imunitar și pe lângă acestea, putem crea deserturi unice.
- Jazz in the Park 2025 anunță al doilea val de artiști - 4 apr. 2025
- Dominic Miller, chitaristul lui Sting, revine la Cluj-Napoca - 16 mart. 2025
- Peste 1.400 tone de alimente au fost colectate în 2024 - 3 feb. 2025