Balenele sunt cele mai mari mamifere de pe Terra și se spune că unele specii pot trăi 100 de ani sau chiar mai mult. Cele mai mari exemplare sunt balenele albastre care depășesc 30 metri lungime și cântăresc peste 130 tone. Inima unui astfel de exemplar poate avea și o jumătate de tonă. În primele luni de viață, un pui de balenă bea circa 400 litri de lapte zilnic.
Balena din povestea noastră fost prinsă pe coastele Norvegiei de un grup de vânători, pentru carne și grăsime. Doar inima cântărea 550 kilograme, iar limba aproape 2.200 kilograme. După eviscerare, cetaceul de 22 metri lungime și aproape 70 tone a fost îmbălsămat cu 7.000 de litri de formol pentru a opri descompunerea. Giuseppe Erba, directorul teatrului Alfieri din Torino a achiziționat balena și a transportat-o în Italia, în ciuda interdicției de a introduce în granițele țării un animal mort. Bazându-se pe ignoranța vameșilor și pe lipsa cunoștințelor despre balene, a montat în carcasă un motor care i-a mișcat coada și cu acest șiretlic, compensat de întunericul nopții, a reușit să arate că animalul este viu și mișcă, trecându-l astfel peste frontieră.
Botezată Golia, balena a fost prezentată pentru prima dată publicului în 20 iulie 1954. Pusă pe o platformă într-un cort de circ, cetaceul putea fi văzut și pe interior, dar duhoarea era una ce amesteca mirosul de pește stricat cu formolul, în ciuda ghivecelor cu mușcate care erau așezate pentru a neutraliza miasmele. Exasperați de mirosul exalat, locuitorii din zonă și vizitatorii s-au revoltat, astfel că la cinci zile de la vernisaj, expoziția a fost închisă.
Balena a reapărut cinci ani mai târziu în Elveția, cu numele schimbat în Goliat, gata pentru un turneu internațional.
În anul 1964, Goliat a ajuns și la Cluj. Balena a fost expusă într-un cort amplasat lângă blocul Republica, pe locul actualei parcări. Biletul de intrare costa 3 lei. Se intra printr-o parte, se făcea un tur al cetaceului și se ieșea prin cealaltă parte. Balena a zăbovit la Cluj câteva zile, timp în care a fost văzută de mii de oameni. Mirosul greu de formol s-a întipărit în memoria multor vizitatori.
Destinul lui Goliat a luat o altă întorsătură în anul 1969, când achiziționat de un nou proprietar (Gustavo Cottino) și transportat din Israel spre Italia, în timpul unei furtuni, corpul a fost afectat iremediabil. Au rămas doar o parte din schelet și dinții, dar balena a fost reconstituită la Bari din papier-mâché. Lipsită de mirosul pestilențial care o însoțea altădată, Goliat (sau replica acestuia) a repurtat succese în expoziții până la începutul anilor ‘80.
Surse info + foto: Daniele de Stefano, Balena Golia, storia di un cetaceo a Torino, în mole24.it.
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024
- Căminul de fete „Blanka Teleki” - 26 aug. 2024
- Insula mică din Parcul Central - 1 aug. 2024